Az állam a nácik ellen

Címkék: fasizmus

2016.11.01. 13:41

A náci szervezkedés, a náci propaganda nem legális – a törvények számtalan módon korlátozzák a fasiszta jelenségeket. De az állam csak ritkán alkalmazza a jog erejét. 

2016 októberében a nyilas mozgalom megkerülhetetlen központi alakja, Györkös börtönbe került. Letartóztatása közben agyonlőtt egy rendőrt, így ez az ember már nem fog élve kikerülni a börtönből. A szélsőjobb militáns szárnyának vezéralakjai valamilyen módon, többnyire közvetlenül is kötődtek hozzá, gyakorlatilag mind az ő szárnyai alól bújtak ki. Szervező és propagandatevékenységét a rendszerváltás óta viszonylag nyíltan folytatta, közismert volt, hogy rendszeresen szervez kiképzőtáborokat náci aktivistáknak. Legális pártalakítási próbálkozásait felszámolta a hatóság, de ez legfeljebb ismertségét csökkentette, aktivitását nem. Most valamiért megjelent nála a rendőrség, de oly módon, hogy hagyták lövöldözni. Egy rendőr halálával a kormány tudja demonstrálni az elszántságát. 

Ezekben a napokban börtönbe került Budaházy is, az elsőfokon 13 évre ítélt náci terrorista, aki amúgy házi őrizetben várta a másodfokú tárgyalást. Úgy tűnhet, a kormány ezúttal határozottan lép fel a fasiszták ellen. A látszat természetesen hamis. 

A mindenkori magyar kormányok csak akkor lépnek fel nácik ellen, ha ettől pillanatnyi politikai hasznot remélnek. Ez így van már évtizedek óta. Amikor 1988-ban a Dudás-banda elleni per országos nyilvánosságot kapott, abban benne volt az az üzenet, hogy „emberek, ha rendszerváltást akartok, ez lesz belőle, jönnek a fasiszták!", és nem mellesleg a hatalom egy kicsit rá akart ijeszteni „a cigányokra” is. Később az Antall-kormány a Csurka vagy Torgyán elleni küzdelemben játszotta ki időnként a náci kártyát. Közben a Pálinkás nevű bíró, aki ’56 után vérbíróként hozott halálos ítéleteket, az 1990-es évek elején már nem volt olyan szigorú és sorra hozta az enyhe ítéleteket a rasszista támadások elkövetői ellen. A februári náci parádé –„Becsület napja” – betiltása mindig az éppen aktuális széljárástól függ, néha engedik, néha nem. A Jobbik paramilitáris csapatát végül betiltották, de csak indulása után évekkel, és akkor is azért, mert a náci pártban hatalmi riválist láttak az adott pillanatban.

Most a Fidesz-Jobbik házastársi cívódás epizódjaként a rezsim üt egyet jobbra, de ennek nem lesz hosszú távú hatása, hiszen a Jobbik a Fidesz babusgatása alatt nőtt nagyra, és jelenleg az egyetlen szóba jöhető koalíciós partner a parlamenti többség valószínű elveszítése után. 

Közkeletű vélekedés. hogy a szélsőjobb húzza jobbra a politikai centrumot, de ez nem így van. A fasizmus erősödése a kormány propagandájának, az idegenellenes uszításnak, az állami rangra emelte nacionalizmusnak, a társadalmi szolidaritás szisztematikus lerombolásának, a tekintélyuralmi rendszer kiépítésének, a sajtószabadság felszámolásának eredménye. Nem a Jobbik húzza jobbra a Fideszt, hanem a Fidesz politikája növeli egyre nagyobbra a fasiszta mozgalmat.

Börtönbe csukhatnak ezek akármennyi nácit, ez nem változtat a tényen: ha nem lesz más lehetőségük, a kapitalizmus haszonélvezői habozás nélkül fogják ránk szabadítani a fasiszta fenevadat.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr8711921437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása