Fidel Castro

Címkék: szociáldemokrácia

2016.11.27. 07:07

Meghalt Fidel, a 20. század második felének egyik ikonja. A negyven fölötti korosztály gyerekkora pozitív mitológiájának egyik fontos arca volt ő.

Baloldali nacionalista gerillából a szovjet modell alapján kormányzó autoriter államfő lett, aki haláláig megmaradt ünnepelt vagy gyűlölt „kommunista forradalmárnak”. De ez az értékelés téves. Castro búcsúztatásánál az az alapkérdés, hogyan értékeljük a „szocialista” rendszert. A „létező szocializmus” valóban alternatíva (volt) a kapitalizmushoz képest? 1989 és a Szovjetunió megszűnése után egyértelmű nemmel lehet válaszolni erre a kérdésre. A szovjet rendszer nem szüntette meg a kizsákmányolást, és bár lecserélte a szereplőket, de fenntartotta az osztálytársadalmat. Az árutermelést, a csereérték diktatúráját lényegében nem kérdőjelezte meg. A szovjet rendszer a szociáldemokrata ideológia radikális végpontja. Minden sajátossága ellenére sem volt a kapitalista világrendszeren kívül álló társadalmi képződmény.

No és mit lehet mondani Fidel Castróról? Castro Kubája autoriter, diktatórikus rendszer. De ez Latin-Amerikában Castro korában nem kivételes, hanem inkább általános. Amiben más volt mint a többiek az a rendszer népjóléti karaktere. A tömeges szegénység az egész régióra jellemző nemcsak Kubára, de ott kisebb az egyenlőtlenség mint máshol. Mexikóban, ami egy gazdag államnak számít arrafelé, százezrek élnek a szeméttelepen guberálva – ez Kubára nem jellemző. Sem a drogcsempész bandák által legyilkolt fiatalok ezrei – ami a karibi valóság egyik legszörnyűbb eleme. Castro meghalt, de ettől nem lett se jobb, se rosszabb a világ. A legtöbb diktátor sokkal visszataszítóbb volt nála – de ez kevés ahhoz, hogy pozitív képet rajzoljunk róla. Castro nélkül valószínűleg az országában a mostaninál is nagyobb lenne a nyomor, de ez nem jelenti azt, hogy Kubában jó az élet. Castro Kubája nem a legrosszabb történelmi lehetőség útját járta, de nagyon messze van attól, hogy a kapitalizmus alternatíváját lássuk benne.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr8412001970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása