Orbán és rendszere

Címkék: Orbán

2017.04.28. 02:32

Az Orbán nevével illetett kormányzat nem más, mint a történelemből jól ismert kelet-európai autokrácia kezdeti stádiuma. A kapitalista világrendszer perifériáin a kizsákmányoló gépezet szinte kivétel nélkül csak ilyen, többé-kevésbé diktatórikus formában tud működni. Ráadásul a kapitalizmus általános, sokrétű válsága miatt, egyik válságjelenségként a polgári demokrácia legitimitása még a centrum országaiban is megroppant, nem csak itt a félperiférián. Az Orbánékat is jellemző gazdasági nacionalizmus gyakorlatilag reakció a két évtizedes sikertelen felzárkózási próbálkozásra.

Az Orbán-rendszer egy kiépülő diktatúra: elfoglalják a demokratikus intézményeket, csökkentik a hatalmat korlátozó testületek hatáskörét, ledarálják a sajtót és az ellenzéket.

Az Orbán-rezsim célja a fennálló viszonyok között a leghatékonyabban működő kapitalista államforma megtalálása. Ennél kicsit konkrétabban a rezsim célja kettős. Egyrészt a kormány vezetőinek személyes gazdagodása. (Ugyanez kicsiben, vagyis helyi, települési szinten is.) Ez látványos folyamat, elég megnézni az Orbán-klán vagyonkezelőinek, strómanjainak (Mészáros, Garancsi) sikertörténetét. A hierarchiát tiszteletben tartva követi őket a többi kormánytag udvartartása. A vagyonfelhalmozás vágya is indokolttá teszi, hogy az ellenőrzés szerveit, az ügyészséget, bíróságot, sajtót elfoglalják a kormány emberei. Másik nem kevésbé fontos kormányzati cél a kasztokra osztott társadalom bebetonozása, az osztálykülönbségek kiélezése. Ennek érdekében központosítják az oktatást, átjárhatatlanná teszik az iskolarendszert. Szűkítik, elitizálják a gimnáziumi oktatást, és lebutítják a szakmunkásképzést. Nehéz belegondolni, mekkora disznóságot művelnek az oktatás folyamatos átalakításával, ez valójában még a gazdagodásuknál is súlyosabb bűncselekmény. A mai szakmák nagy része 20-30 év múlva már nem fog létezni. Az oktatás minden szintjén az informatikát, a nyelvtudást az írás-olvasáskészséget kéne fejleszteni, ezt kívánja a társadalom elemi érdeke. Nem elsősorban azért, hogy jól képzett munkaerő álljon a tőke rendelkezésére, hanem azért, mert az általános, színvonalas oktatással csökkenthető a kasztrendszer. Miért ne kívánnánk könnyebb életet a gyerekeinknek?

A rezsim mozgatórugói mégsem teljesen tiszták. A felsőbb vezetés tagjai közül többeket is nagy valószínűséggel megvásárolt az orosz kormány. Sem politikailag, sem gazdaságilag nem érnek nekik túl sokat, nyilván amennyit fizetnek Orbánéknak az nekik aprópénz. De a magyar kormányt birtokló pénz és hataloméhes nekivadult csapatnak valószínűleg óriási összeg. Hogy kik és pontosan mennyit kaszálnak a „keleti nyitáson” az majd ki fog derülni a bíróságon.

Amíg Orbánék hatalmon vannak és a kelet-nyugat közti független szerepben tetszelegnek, áltathatják magukat, hogy világpolitikai tényezők. Az Orbán-rezsim valójában csak mindenki által mélyen lenézett, hamarosan nagyot bukó, gerinctelen talpnyalókra támaszkodó pitiáner csalók szövetsége.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr212459919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása