/rövid részletek/

a náci és a sztálini rendszer közötti különbségről

„Ott a jelszó az antihumanitás és a felsőbbrendűség. Itt a humanitás hangoztatása a kísérőzene. És ez a legnagyobb aljasság! Ezért nem teszek a két gazság közé egyenlőségjelet, ha éppen tudni akarja. A mi eszméinket hangoztatva csaltak. Meggyalázták a munkásmozgalmat, a szocializmust, az emberi felszabadulás nagy eszményét, azt, amiért maga is, én is készek voltunk az életünket adni. Mire jó ezek után az életünk? Nem gondolja, hogy legalábbis egy fél évszázadra visszavetették a munkásmozgalmat, a szocializmus győzelmét?”

a sztálini államterror logikájáról

„…a „rendszer”, melyet lekicsinylés egyszerűen „örültségnek” nevezni, ha végeredményben az is, így mérlegel: „Az az ember, aki valaha, valahol kezet mert emelni bármifajta – érti! bármifajta – államrendre, az feltehetően újra megmerészelheti, hogy ilyen kísérletet tegyen.” Ilyenképpen hozta ez a rendszer, a sztálini, egy nevezőre a régi bolsevikot, a volt fehérgárdistát, a kronstadti matrózt, spanyolost, a schutzbundistát és persze minket, ide emigrált külföldi kommunistákat. Ez volt az alapkontingens. … Ezekhez járult azután, aki „valamit mondott”, plusz aki ugyan semmit se mondott, de a szomszédja feljelentette. Továbbá akinek jó állásást valaki megirigyelte: gyárigazgató, katona, belügyi ember, kulák, illetve akit kuláknak kineveztek… esetleg egy jó lakás tulajdonosa…”

az úgynevezett „szocializmusról”

„- Nincs kizsákmányolás.

- Igaz. Tőkés sincs. És most nem beszélek a láger rabszolgáiról. De a munkásé a gyár? A gyár az államé. Az állam pedig…

-A munkásosztály állama, mely a munkássá nevében kormányoz.

- Nevében, jól mondta! De csak nevében, és semmi több. Az, hogy munkásból gyárigazgató lesz, nagyon szép, fontos is, de a szocializmus más. Mert mikor a volt munkás gyárigazgató, egyúttal már államhivatalnok lett. És a munkás érdeke és az állam érdeke, legyünk pontosak, csak bizonyos hányadában azonos.”

a hatalomról

„ - A hasonlat: : a hatalom rákos daganat, nem is teljes. Igaz, hogy a hatalom tönkreteszi az egyén minden emberi normalitását, túlburjánoztatja és ezzel tönkreteszi, de a ráknál is rosszabb. Mert ragályos mint a pestis. A modern pestis az íróasztali hatalom, a vezetői hatalom. Gátjavethetetlen terjed. Puszta látása is elég, hogy elvegye az egészségesek életkedvét.

- Benned, látom, a harci kedvet szítja.

- Én kivétel vagyok.

- Csak nem a kivételes, a hatalomra termett?

- A hatalom ellenségének termett.

- Mondjuk ki kereken: anarchista.

- Nevezheti, ahogy akarja, mégis ez a következetes kommunista pozíciója.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr2112748654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása