Liberális civilek

Címkék: liberalizmus kapitalizmus

2017.11.18. 08:17

A kapitalizmust sok ideológia támogatja, ezek egyike a liberalizmus. Többféle kapitalista politikai modell létezik – pont ebben a sokféleségben és rugalmasságban van az ereje -, autoriter, liberális, szocdem vagy éppen fasiszta.

A liberalizmus gazdaságpolitikájában kíméletlenül piacpárti, az igazi vad, tőkés verseny híve, nyíltan képviseli a felül lévőket, a nyerteseket (vagyis a burzsoáziát és az oda törekvőket.) A neoliberális gazdaságpolitika, ami például lényeges pontokban a Fidesz-rezsimet is jellemzi, a klasszikus liberalizmus modern kiadása. De a liberalizmusnak van egy másik arca is, ami abból indul ki, hogy a tőkés verseny – és kizsákmányolás – akkor a leghatékonyabb, ha elhitetik a kizsákmányolt osztállyal, hogy a rendszer minden tagját ugyanolyan jogok illetnek meg. A liberalizmus az emberi jogok kiterjesztésének és védelmének a híve. Sőt, a liberalizmus baloldali áramlata támogatja az esélyek egyenlőségére való törekvést, a nyomor enyhítését, a legalul lévők segítését. Ez jellemezte például a magyarországi liberális pártot, az SZDSZ-t is. Egyrészt kíméletlen munkás-ellenesség, másrészt valamiféle szolidaritás képviselete. Kétségtelenül ellentmondásos dolog, de nemcsak a liberalizmus, hanem maga a kapitalizmus is ilyen kétarcú. Egyik oldalon a stockholmi vagy zürichi kertváros, másik oldalon a riói favella vagy a lagosi (Nigéria) bádogváros. E kettő egymástól elválaszthatatlan, egymást feltételező dolog. Egyik sem létezhet a másik nélkül.

Ami a liberálisokat illeti, a helyzet látszólag egyértelmű. A „jó” liberálisok olyanok mint a szakszervezet: megpróbálják megédesíteni a keserű pirulát. Növelni akarják az esélyegyenlőséget – de tudjuk hogy az osztálytársadalmat nem lehet így felszámolni. Minél gazdagabb egy társadalom, annál kisebbek a vagyoni különbségek és könnyebb feljebb kerülni a társadalmi ranglétrán – de a burzsuj gyerekéből akkor is burzsuj lesz, a proliéból pedig szinte mindig proli. A középosztály – a kizsákmányolt osztály jobban fizetett rétege, aki el is hiszi magáról, hogy többet érdemel - gyermeke szintén a szülői pályát fogja folytatni. Az elsőgenerációs értelmiségi, ami néhány évtizedig tömeges jelenség volt, egyre kevésbé jellemző. A mai gyerekek diplomához jutása már egyébként sem jelent valódi felemelkedést.

A liberális civilek (NGO) gyakran fellépnek a korrupció ellen. Szó se róla, ami az Orbán-rezsim alatt folyik, azaz hogy a kormány vezetőinek családi klánjai elképzelhetetlenül hatalmas vagyonokat halmoznak fel, világszinten is jelentős teljesítmény. Nagyon helyes ennek megállítására törekedni, de a kapitalizmus szerves része a hatalom és a vagyon átválthatósága. Ez sohasem szüntethető meg.

Dicséretes az állami rasszizmus enyhítése, de a rasszizmust a kapitalizmus termelte ki, és soha nem fogja megszüntetni.

Helyes dolog a börtönviszonyokon javítani, de a probléma az, hogy egyáltalán vannak börtönök. Ha külön kezeljük a politikai foglyokat, akkor elfogadjuk a politika logikáját, pedig a bebörtönzöttek mind a kapitalizmus miatt vannak börtönben, vagyis mindenki politikai fogoly.  

Számtalan liberális civil szervezet van, melyek hatékonyan javítanak egyes emberek, vagy akár egész társadalmi csoportok helyzetén. Valószínűleg azt gondolják, hogy meg lehet szelídíteni a tőkét. A liberalizmus önmagát az emberarcú kapitalizmus képviselőjének gondolja. De ez csak álarc, és az álarc mögött mindig ugyanaz a vérengző fenevad rejtőzik. A 21. században a liberalizmus a bolygó nagy részén visszaszorulóban van. A tőke a durvuló versenyben nem kívánja, és talán nem is tudja a humánus – liberális vagy szociáldemokrata – álarcát felölteni. Nem kell tartanunk tőle, hogy a kapitalizmus liberális vagy szocdem ideológiával kívánja magát megerősíteni, és az új bolsevikok (a legradikálisabb szocdemek) sem látszanak feltűnni a horizonton.

Ami viszont valóság: a félperiférián egyre autoriterebb rendszerek, és mindenhol erősödő fasiszta tendenciák. A tőke napjainkban álarc nélkül, valódi vicsorgó ábrázatával fordul felénk. De legalább nincsenek illúzióink.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr6013299885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása