Ha mindenki hazudik, akkor a hazugság válik igazsággá.

A politikusok nem tisztességtelenek – ebben a rendszerben, a kapitalizmusban a politika működése számít tisztességesnek. A politika hatalmi játszmák összessége, és a játszmának egyszerű a tétje: a pénz. A sok pénz bármikor hatalomra váltható, és a hatalom birtokában bárki sok pénzt tud szerezni. Természetesen vannak fokozatok. A régióban az Orbán-klán vagy nagyobb pályán Putyin hihetetlen gazdagodása, vagy az ellenkező irányú folyamatban a milliárdos Trump hatalomra kerülése egyfajta szélsőségnek tekinthető. Nem minden miniszterelnök annyira gazdag mint Orbán, és még a félperiférián is kirívónak számít az állam olyan szintű kirablása, mint amit a Fidesz-vezérkar művel. De ha nem is személyesen az állam vezetői teszik zsebre a milliárdokat, akkor az árnyékukban megbújó tőkés csoportok. Ez így megy a legkevésbé korrupt országokban is. A politikai játszma elsősorban erről szól, ki hogyan férhet hozzá az állami pénzcsapokhoz. (A résztvevőknek sokszor fogalmuk sincs milyen történelmi folyamatok alkotói, általában sokkal szűklátókörűbbek annál. Tényleg csak a pénzt látják, azt a szerepet amit a kapitalizmus oszt ki rájuk csak eljátsszák.) Ez a játszma folyhat nagyban, a washingtoni vagy moszkvai – vagy sokkal rejtettebben a pekingi – színfalak mögött, vagy kicsiben, egy kerületi vagy városi önkormányzatban. Ez utóbbiaknál kisebb a tét, de azért egy állami beruházás megszerzése, egy önkormányzati cég vezetése, egy ügyes ingatlanbérlés vagy egy szerencsés telekvásárlás súlyos tíz és százmilliókhoz juttatja a sikeres politikust vagy a politikus sikeres barátját, vagy a párt jó emberét.

Hogy ki kerül döntési pozícióba ez csak részben a választásokon dől el – világszerte a demokrácia kiüresedése zajlik, nem mintha bármikor is lett volna valódi súlya egy választásnak. Az igaz játszmáról csak sejtéseink vannak, hiszen sokszor nem csak azt nem tudjuk, hogy ki kapta a milliókat, de arról sem tudunk, hogy éppen pénzt osztogatnak maguknak. Pedig mindig osztogatnak, ez a rendszer része. A burzsoázia attól és azért burzsoázia, mert folyamatosan hatalmas pénzekhez jut. A termelési eszközök, az üzemek, a termőföldek, az árucikkek, a szállítóeszközök és az állami hatalom birtokában.

Az állam egy kifinomult gépezet. A politikusok az arcukat adják a rendszer működéséhez, a sajtó és a tudomány pedig az ideológiát. Van persze rendszerellenes sajtó és van rendszerkritikus tudomány is, de ez meglehetősen kis szelete az egésznek.

Politikusként is lehet valaki hagyományos értelemben tisztességes vagy jó fej. Csak akkor kicsi az esélye annak, hogy sikeres lesz, annak meg pláne, hogy ki tud maradni a politikai játszmákból.  

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr6412960363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása