A kapitalizmus két arca

Címkék: kapitalizmus

2020.11.14. 11:34

A kapitalizmus – az a gazdasági-társadalmi rendszer, amelynek törvényei az egész világot uralják – kétarcú jelenség. Van egy jó, és van egy rossz arca – de a rendszerhez mindkettő hozzátartozik.

A jó arca mutatja az egyéni szabadság kibontakozását, a szellemi sötétségtől való megszabadulást, a születési előjogok eltörlését, a demokráciát, az emberi jogokat, a gazdagodás, vagy legalább a jó, nélkülözésmentes élet lehetőségét.

A kapitalizmus másik arca, a valódi arca ott van a jó arc mögött. Ez az arc nem olyan szép. Halálig tartó robotolás és állandó nélkülözés, gyarmatosítás és rendszerszintű rasszizmus, környezetpusztítás és klímakatasztrófa, járványok és éhhalál, diktatúra és népirtás, gazdasági csőd és háború, börtönök és kitelepítések, patriarchátus és vallási fanatizmus. A rossz arca nélkül nem létezhetne a jó arca sem. A rendszer nem kétlényegű: a rossz arca a lényege, a jó arca csak a soha-el-nem-érhető vágykép, a be-nem-teljesülő ígéret, a hazug propaganda.

A hivatalos, legális politikai erők a két arc valamelyikét jelenítik meg. Van egy fogyatkozó csoport, amelyik az emberarcú kapitalizmust hirdeti, azt az illúziót táplálva, hogy a kapitalizmus létezhet a rossz arca nélkül is. Való igaz, van egy rétege a társadalomnak, amely többnyire csak a jó arcot látja. A rendszer az ő hangjukat erősíti fel, az oktatás, a tudomány, a sajtó, a művészet főleg a jó arcot jeleníti meg.

De van egy másik politikai csoport is. Ez a csoport nyíltan és durván képviseli a nyers tőkeérdekeket. A fasiszták – és illiberálisok, populisták, neokonzervatívok, és hasonlók – nem bajlódnak a jó arc felmutatásával. Propagandával, az állam minden erejével, féllegális erőszakszervezetekkel, egyházi támogatással ránk kényszerítik a kapitalizmust, a tőke halálunkig való szolgálását. Ígéretük mindössze annyi, hogy a saját táboruk jólétét biztosítják  – természetesen ez is átverés.

Bármelyik arcával fordul is felénk, ez a rendszer semmi jót nem tartogat számunkra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr7916285260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása