A kapitalizmus csődbe ment

Címkék: vírus kapitalizmus

2021.03.01. 13:32

A vírus megmutatta a kapitalizmus teljes csődjét.

A katasztrófák az életünk részei – de a legnagyobb katasztrófa maga a kapitalizmus.

A kapitalista világrendszer az évszázadok során létrejött, leuralta a bolygót, és elérkezett saját történelmi korlátaihoz. Nincs több megújulás, nincs több nagyszabású bővülés, nincs több innováció: a rendszer már csak pusztulást és szenvedést tud nekünk nyújtani.

A koronavírus-járvány látványosan mutatja a teljes csődöt. Korábban sosem látott világméretű korlátozások, lezárások, kijárási és utazási tilalmak követik egymást, de ezek is csak annyira voltak képesek, hogy az egészségügy teljes összeomlását elkerüljék. A szegényebb országokban, vagyis a bolygó nagy részén még arra sem. 2020 utolsó heteiben a tömeges új megbetegedések ellenére 8-10000 körül volt a magyarországi, kórházban fekvő covid-betegek száma. Ennyit bírt el a rendszer, ennél többet nem tud felvenni és ellátni.  

Az eddig elképzelhetetlen szintű általános védekezés ellenére még a leggazdagabb régiókban, Európában, Észak-Amerikában sem tudták fenntartani a korábbi, viszonylag széleskörű orvosi ellátást. De az egészségügy a járvány előtt is rosszul működött mindenhol. Az átlag beteg, vagyis mi mindnyájan, aki nem tudja megfizetni a magánellátást, hosszú várólisták után, kórházi fertőzés veszélyének kitéve jutott hozzá rosszul fizetett egészségügyi dolgozók által működtetett, futószalagon folyó ellátáshoz.

Az egészségügy nem az egészségről szól, hanem a betegségről: gyorsan megjavítjuk az éppen elromlott alkatrészt, hogy az ember-gép mehessen vissza dolgozni. Ha már nem tud dolgozni, akkor meg ráér a rendelőben ücsörögni, és az is jó üzlet, hogy gyógyszerre költi azt a kevés kis pénzét.

Betegségeink túlnyomó része a rendszer terméke: minden munka tönkreteszi a szervezetünket, minden táplálék tele van mérgező anyagokkal, szinte minden lakókörnyezetben szennyezett a levegő, a talaj, a víz. De mindezt tudomásul vesszük, mivel ebben a rendszerben ez a természetes.

A vírus rádöbbenthetett mindenkit, hogy a kapitalizmus sehol, semelyik országban sem képes minket megvédeni. A kapitalizmus csődbe ment.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr6816446066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása