Miért drága az energia?

Mert sok munkával jár az előállítása – a dolgok árát a beléjük fektetett emberi munka mennyisége szabja meg -, és mert egyre drágább az energiahordozók kitermelése.

Az olaj és a gáz mennyisége behatárolt. Bár bukkannak új mezőkre, évtizedek óta közismert, hogy belátható távban, egy generáción belül van a kőolaj és földgáz elfogyása. De ez még arra elég lesz, hogy a klímakatasztrófát felgyorsítsa és visszafordíthatatlanná tegye.

Az atomenergia megfizethetetlen lenne, ha a környezeti károkat, a nukleáris hulladék elhelyezését is belekalkulálnák az árába. A szénhasználat által okozott egészségügyi károk kiszámolása a szenet is megfizethetetlenné tenné.

A megújuló energiahasználatot az energiatermelő eszközök előállítása drágítja. Ez persze jelentősen csökkenne, ha a fosszilis energiahordozók helyett a megújulók fejlesztésére fordítaná az ipar a technikai innovációt.

Az olaj és gáz jelentős jövőbeni drágulása évek óta közismert volt. Nem az oroszok háborúja, főleg nem az orosz államot büntetni próbáló szankciók ennek az okai, hanem a tőke általános működése. Amihez több munka kell, az drágább lesz.

Az emberiség legnagyobb problémája a klímakatasztrófa, amit a kapitalizmus okoz. A földi élet megszűnését a jelenlegi energiahasználat radikális csökkentésével lehet elkerülni – ezt viszont hiába várjuk a kapitalizmustól. Hogyan lehet csökkenteni az energiahasználatot? Van néhány ötletünk. A fölösleges ipari termelés és szállítás megszüntetésével. Az élelmiszert a termeléshez minél közelebb kellene elfogyasztani. Az autógyártást meg kellene szüntetni, és az autóhasználatot a mai töredékére csökkenteni. Megszüntetni a nagyüzemi állattartást, és jóval kevesebb állati terméket fogyasztani. Tartós iparcikkeket és ruhaneműt előállítani. Hőszigetelt lakóházakat építeni. Ezek egyszerű, hétköznapi dolgok. De a bérmunkára és a folyamatos profitkényszerre épülő kapitalizmus ezt nem képes megvalósítani.

Mit csinál a kapitalizmus? Az energiaárak növelésével fokozza a kizsákmányolást. Ha valamiért több pénzt kérnek tőlünk, akkor az uralkodó osztálynak nagyobb lesz a haszna. Mi szegényedünk, ők gazdagszanak. Természetesen tiltakozunk minden megszorítás ellen.

Minden megszorítás, minden áremelés a tőke támadása ellenünk!

A megszorítás elleni tiltakozást meg fogják próbálni befolyásolni. Például az Oroszország elleni szankciókat okolják a drágulásért. A közelmúltban már volt példa a probléma hamis meghatározására: a covid-válság rontott az életviszonyainkon, és a dühöt néhányan a lezárás-ellenesség felé terelték. Pedig a menetrendszerűen érkező válságot mintegy véletlenszerűen robbantotta ki egy vírus, a válság, és tulajdonképpen a vírus is be volt programozva a rendszerbe. A lezárások nem a válság okozói voltak, sőt, lockdown nélkül sokkal többen kapták volna el a betegséget, sokkal többen haltak volna meg, és a még kiterjedtebb járvány miatt, a sok beteg dolgozó miatt úgyis komoly leállások lettek volna.

Ha Oroszország nem indít háborút Ukrajna ellen, és az európai országok a szankciókkal nem gyengítik az orosz hadigépezetet, az energiaárak akkor is az egekbe szöktek volna, mert egyre drágább az energiatermelés. Nincs visszatérés a megfizethető – nem mondhatjuk hogy olcsó, mert az energia a számunkra sosem volt olcsó – energiaárakhoz, a kapitalizmus ezen a területen is szenvedésre ítél minket.

Le az rezsi-drágulással! Le az energiapazarlással! Le a klímagyilkos kapitalizmussal!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr4817925393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása