A leggazdagabb magyar

Címkék: Orbán

2023.08.02. 16:33

A magyar miniszterelnök szűkebb családja az idei adóbevallás után is gazdagabb lett több tízmilliárd forinttal.

Orbán Győző a Dolomit kft-ből 2 milliárdot vett fel. Tiborcz és Orbán Ráhel szintén kétmilliárdot vettek fel nagyobb cégeikből, de közben hozzájutottak a Gellért szállóhoz, és már 52%-ban tulajdonosai a Waberer’s-nek, a legnagyobb magyarországi fuvarozó cégnek is. Ez a cég közben kapott egy hatmilliárdos állami támogatást is idén tavasszal. Igaz, voltak kiadásaik is: Orbán Ráhel 600 millióért vett 94 hektár földet Tokaj-vidékén.

A fő királyi behajtó természetesen Mészáros Lőrinc, aki 16,5 milliárdnyi osztalékot utalt a keresztapának. Az egyéb strómanok is jól dolgoztak. Garancsi 12,4 milliárdos, Habony 5 milliárdos kaszinóüzemeltetőként járó osztalékból fizeti az Orbánt megillető részt. Garancsi sok más iparágban is érdekelt. Szíjjal és Paárral együtt az építőipari NER-cégeik adózott eredménye közel 60 milliárd forintra rúg.

Az egyre fontosabb vagyonkezelő Jászai „cége”, a 4iG egy év alatt közel háromszorosára, 277 milliárdosra növelte vagyonát.  

A kormánypropagandát harsogó médiavállalatok és ügynökségek eredménye meghaladja a tízmilliárdot, Balásy, fő propagandamunkás 6,8 milliárd osztalékot vett ki. Ehhez képest Rákay 1,3 milliárdja, Ákos 275 milliós vagy Bayer 89 milliós profitja aprópénz. Kormányzati „kommunikációra”, vagyis propagandára 2023-ban és 2024-ben is jut az állami költségvetésből évente 39,5 milliárd. Augusztus 20-i ünnepségre tízmilliárd, demográfiai fórumra ötmilliárd kerül.

Amire nem jut több: az általános iskolákra és középiskolákra jövőre a várható inflációt sem követő összeget szánnak. A vasút, ami naponta bizonyítja, hogy nem tudja tartani a menetrendet, jövőre 300 milliárddal kevesebbel lesz kénytelen beérni. Ami viszont nagyobb kiadás lesz az ideinél: az államadósság törlesztésére 600 milliárddal többet terveznek.

Az állam, nyilván fontos nemzeti érdekek miatt, 2022-ben hárommilliárdért vette meg – gyakorlatilag saját magától – a „Nemzeti sport” című napilapot. 2024-ben napi tízezer példányra fizet elő az állam, 1,338 milliárdért. Ha Fideszes burzsoának kell pénz, akkor mindig akad: az állam fizet ki 500 milliót egy NER-cég által Recsken okozott károkért, ahol 50 ember vált hajléktalanná a cég hibájából.

Ez persze az Orbán-rezsim emberei számára nem nagy tétel. A covid, az igen! 2020-ban 300 milliárdért vásároltak, rendkívüli módon túlárazva 16 ezer lélegeztetőgépet – ezek túlnyomó többsége jelenleg is raktárakban porosodik, havi 10-15 milliót fizetve a tárolásért. Ami most derült ki: a beszerzés 176 milliárdos részére vonatkozó szerződéseket  már 2021-ben megsemmisítette a külügyminisztérium. A beszerzéseket intéző, és irdatlan hasznot zsebretevő cégek azóta már nyomtalanul felszívódtak.

Röpködnek a milliárdok….

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr818184849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása