Május 1

Címkék: antikapitalizmus

2017.05.07. 18:48

(Beszédtervezet május 1-re)

„KAPITALIZMUS? KIZSÁKMÁNYOLÁS? VÉGKÉPP ELTÖRÖLNI!”

Mi az a kapitalizmus? Mi az a kizsákmányolás? És miért akarjuk végképp eltörölni? A kizsákmányolás a történelem kezdete óta jelen van. Amióta van tulajdon, amióta van csere, azóta van kizsákmányolás is. A rabszolga, a jobbágy, a bérmunkás ugyanúgy a kizsákmányolástól szenved. Különbség leginkább abban van, hogy a bérmunkás jobban és többet dolgozik mint a rabszolga.

A kapitalizmus ezer éve jelent meg, és az utóbbi két-háromszáz évben vált a bolygót uraló világrendszerré. Ma már csak két osztály van: a termelési eszközöket birtokló burzsoázia, és a proletár, aki csak munkaerejét képes áruba bocsájtani. Ne felejtsük el, az értelmiségi is bérmunkás! A kapitalizmust a tőke működteti, és a tőkének folyamatosan, bővülő mértékben kell önmagát újratermelni. Ez igaz az egyes tőkés vállalkozásra is: vagy terjeszkedik, vagy csődbe megy.

És nekünk mi a bajunk a kapitalizmussal? Két fő problémánk van a rendszerrel. Az egyik a munka, a másik a nélkülözés. Életünk értelmetlen robotolással telik el, a munkánkkal védjük a tulajdont, munkát adunk másoknak, fenntartjuk a rendet (pl. sok értelmiségi munka). A munkavégzésünk egyetlen célja a profittermelés. A burzsujok süttetik a hasukat a tengerparton, és drága whiskyt kortyolgatnak luxuslakásaikban. És mi ezért dolgozzuk magunkat halálra!

Nem elég hogy dolgozunk, ráadásul egész életünk nélkülözésben telik el. Az emberiség túlnyomó többsége nyomorban él. Hiába csökken a statisztikákban a szegények száma, ez nem változtat a tényen: a kapitalizmus csak alacsony szinten, vagy még úgy sem képes kielégíteni alapvető szükségleteinket. A kapitalizmus soha nem fogja lehetővé tenni az emberhez méltó életet. Ezért kell megdönteni a kapitalista rendszert! Mi itt az emberiség leggazdagabb húsz százalékához tartozunk, de ez milyen „jólét”? Luxus az egészséges táplálék, az egészséges életmód, mérgezett a levegő, testünket tönkreteszi a munka, szellemünket a propaganda és az agymosás.

A valódi, jó minőségű élethez fel kell számolni a tulajdont és a munkát! Tulajdon helyett igény és szükséglet szerinti használatot, munka helyett emberi tevékenységet!

A helyzet ennél is rosszabb. A kapitalizmus általános válságba került, túltermelés, fölösleges munkaerő, fiktív tőke felhalmozódása jelzi ezt a válságot. Európa a gazdasági versenyben veszíti el pozícióit, miközben az e folyamat megállítása érdekében létrehozott közös piac egyesülése akadozik. Kelet-Európa a félperifériák nehéz helyzetén osztozik sorstársaival. Nincs utolérés, nincs felzárkózás, itt sose lesz nyugati életszínvonal. A kapitalista rendszerben a polgári demokrácia is luxuscikk, errefelé csak autoriter rezsim tudja működtetni a kizsákmányolás gépezetét. Mivel a gazdagodás egész Európában leállt, Nyugaton is kínlódik a demokrácia, itt Keleten meg pláne. Mikor fogadnak el egy rendszert az emberek? Ha biztosítja a gyarapodásukat – vagy ha terrorizálja őket. Mivel a gazdagodásunkat nem tudja biztosítani, a kapitalizmus terrorista arca egyre jobban előtűnik. Világszerte erősödnek az autoriter, elnyomó tendenciák – Orbán ennek a folyamatnak a helyi képviselője. Pár szót mégis érdemes ejteni az Orbán-rezsimről. A rendszernek két fő célja van: a hatalmon lévők személyes gazdagodása, és a társadalmi kasztrendszer elmélyítése.

Mi lehet az alternatíva? A Nyugathoz való felzárkózás megbukott, Ausztria és Magyarország között nagyobb a különbség, mint száz éve bármikor. Mi a kapitalizmus jövőképe? Süllyedés, mélyülő nyomor, akinek jut munka annak egyre többet kell dolgoznia, aki viszont fölösleges, az dögöljön meg. A fölösleges munkaerő elpusztítására jó módszer egy háború. A rendszer bűnbakokat keres, hogy még jobban egymás ellen uszítsa a kizsákmányoltakat. Bűnösnek kiáltják ki a menekülteket vagy a más nyelvet beszélőket. És közben pusztul a környezet, változik a klíma, kiirtják a városi parkokat.

Mi legyen hát? A megoldás a társadalmi forradalom! A termelő eszközök társadalmi tulajdonba vétele, az önigazgató közösségek hálózatának létrehozása. Ha az emberiség nem akar elpusztulni, akkor el kell pusztítania a kapitalizmust!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr8712488159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása