Hol vannak az anarchisták?

Címkék: antikapitalizmus

2014.10.03. 21:10

És hol vannak a kommunisták? És egyáltalán, miért nem történik semmi?

Az utóbbi évek súlyos gazdasági válságát egyelőre szerencsésen átvészelte az európai burzsoázia. Volt némi mozgolódás, főleg a mediterrán térségben, de a kapitalizmus válságkezelése, ami számunkra az élet és munkakörülmények romlását jelenti, zökkenőmentesen zajlik. Az Occupy, az Elégedetlenek, az arab tavasz, vagy a különböző regionális ellenállások – pl. Törökországban – megrekedt egy szinten, nem tudott a társadalmi forradalom katalizátorává válni. Úgy tűnik, nincs forradalmi szituáció – bár természetesen a helyzetünk, a kizsákmányoltak helyzete ezt indokolná. A kapitalista társadalmi béke stabilitását az is jelzi, hogy a különféle ellenálló mozgalmak csak a legritkább esetben fogalmazzák meg a kapitalista világrendszer meghaladásának igényét. Fel sem merül a valódi alternatíva: a totális rendszer totális tagadása. Vajon miért ilyen erősek még mindig a kapitalizmus hazugságain alapuló illúziók? Miért hiszi el majd’ mindenki, hogy az árutermelő rendszer megszüntetése nélkül is lehetséges biztosítani az emberiség jólétét?

Magyarországon az átlagosnál is rosszabb a helyzet. A kormányzat sikeresen építi ki a diktatúra kereteit, ezért a rendszer elleni harcot könnyű becsatornázni a demokrácia védelme érdekében.Van ellenállás, de meglehetősen tragikomikus, hogy a rendszer tagadása helyett a fő jelszó a kapitalizmus hamis ideája, a demokrácia megvédése.

Orbán jó kapitalista, hiszen biztosítja a kizsákmányolás működéséhez szükséges társadalmi békét. A demokratikus ellenzék ugyanúgy az árutermelés gépezetét kívánja szolgálni mint a fennálló hatalom. A lényeget tekintve nincs köztük különbség.

Kevés látható jele van annak, mennyire tömeges az elégedetlenség, de feltételezhető, hogy sok százezer ember nem pusztán passzivitásból, hanem a rendszerből való kiábrándulás miatt nem vesz részt a választási cirkuszban.

Nincs értelme ideológiai kompromisszumoknak: a mai kizsákmányoló és elnyomó rendszer egyetlen alternatívája a kapitalizmus meghaladásának programja.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr146756987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

üres jelölő 2014.10.08. 18:12:35

Az utóbbi száz év a biohatalom évszázada volt (a biohatalom korábban született, de sose működött ennél totálisabban): a rendszer intézményei generációkon keresztül mindent megtettek, hogy az emberek internalizálják a kapitalista vágyakat, kategóriákat, előítéleteket. Már nem az van, hogy a kapitalista elnyomja a proletárt, aki ezért utálja a kapitalistát és a munkásmozgalmi rendezvényeken erről dalokat énekel stb. Már az van, hogy a proletárok többsége úgy gondolkodik, mint egy kapitalista, el se tudja képzelni az életet máshogy, az iskolától a tévéig mindenhol azt hallja-látja, hogy ez így természetes.

Kelet-Európában ez a folyamat minden más helynél totálisabban ment végbe, talán részben azért, mert a proletárok biopolitikus kispolgáriasítását az államszocializmus végezte el, így a kapitalizmuson túli világ szimbólumai, retorikája, érzületei is feltöltődtek az árutermelés valóságával.

Így nem csoda, ha nincs ellenállás, illetve az ellenállókban nincs meg a kommunizmus igénye.
süti beállítások módosítása