Orbán legyőzte a vírust

Címkék: vírus Orbán

2021.04.28. 16:55

Természetesen Orbán nem a vírust győzte le, csak a magyar társadalmat.

A covid-járvány 2020-as tavaszi megjelenése után egyre nagyobb mélységben tárta fel világszerte a kapitalista rendszer válságát: a rendszer működik, de működése számunkra egyre keservesebb. Az orbáni Magyarország magában egyesíti a kapitalista világrendszer összes nyavalyáját.

A kormány járványkezelése már a kezdetektől teljesen inkompetensen zajlott, és joggal lehetett arra számítani, hogy a vírus elleni védekezés csődje az Orbán-rezsim megroppanásához vezet. De nem így történt. Annak ellenére sem, hogy világossá vált, hogy a rendszer a döntéshozókat politikai hűség, és nem hozzáértés alapján nevezi ki. Az „operatív törzs” és a kormány intézkedéseit a teljes fejetlenség, kapkodás, szervezetlenség jellemzi. Nincsenek követhető, logikus intézkedések, nincs és nem is volt kontaktkutatás, nincs és nem is volt tömeges tesztelési kapacitás. Nincs és nem is volt oltási terv – amikor ez kiderült, akkor kiadták az oltás megszervezését az amúgy is leterhelt háziorvosoknak. Az állami egészségügyi ellátórendszereket világszerte évtizedek óta leépítik, ebben nem egyedülálló Magyarország. De európai szinten is kiugró, hogy a kórházba került, egyidőben tíz-tizenötezer covid-betegnek csak töredékét tudták szakszerűen ellátni – egyszerűen nem volt elegendő ápolói, orvosi szakszemélyzet. A covidtól leterhelt egészségügy a más betegségektől szenvedők százezreit nem tudta, nem tudja ellátni. Teljesen kizárt, hogy az állami egészségügy képes legyen valamikor a poszt-covidos tízezrek szakszerű ellátására.

Az egyik legmegdöbbentőbb aljasság Orbánék részéről a járványügyet kihasználva tíz- és tízmillárdok elsikkasztása. Tizenhatezer lélegeztetőgépet vettek háromszázmilliárdért, miközben szakszemélyzet még ezerhatszáz géphez sincs – a személyzet hiánya nagyban felelős azért, hogy a gépre helyezett betegek min. 80 %-a elhunyt. A lélegeztetőgépeket más országok tizedennyiért (!) vásárolták – ott nem voltak NER-emberek cégei közvetítőként beiktatva. 2021 tavaszán a fölösleges gépek tárolása százmilliós költségű – Orbán emberei még ezen is nyerészkednek.

A vakcinabeszerzést is hazugságok és sikkasztás kíséri. A külügyminisztert hatalmazták fel vakcina-engedélyezésre! Nincsenek pontos adatok, se a betegekről, se az oltások hatásáról. Csak aljas, hazug propaganda van.

Miket mondott az Orbán-rezsim propagandagépezete, amely az internetes független szigeteket leszámítva a sajtó legalább 90%-át uralja? „Nincs is járvány”, „mi megússzuk”, „van elég hely a kórházakban”, „mindenkit beoltunk napok alatt”, „alig vannak halottak”, „a nyugati vakcina nem megbízható”. Aljas, sunyi hazugságok, rágalmak, uszítás. Ez a magyar állam sajtója.

Milyen tényleges intézkedéseik voltak a járványt kísérő válság elhárítására? Százmilliárdokat osztogattak a saját NER-cégeiknek. Eközben alig van munkanélküli segély, és azt sem lehet tudni, hányan vannak munka nélkül, hiszen három hónap után az is kieseik az ellátórendszerből, aki nem talál munkát.

A járványra hivatkozva rendkívüli jogköröket szavaztak meg maguknak, amit arra használnak, hogy minél több állami intézményt szervezzenek ki a saját embereik által irányított „közalapítványokba”. Az a céljuk, hogy a kormány bukása esetén is ők tudják zsebretenni az állami pénzeket. Soha meg nem valósuló beruházásokra – pl. Paks 2, amiről mindenki tudhatja, hogy soha nem fog áramot termelni, mert az atomenergia már elavult technológia – vesznek fel ezermilliárdokat olyan orosz vagy kínai forrásból, ahonnan van lehetőségük a pénz egy részét ellopni.

Nem az a diktatúra lényege, hogy mindenkit börtönbe zárnak, hanem az, hogy a hatalom azt csinál, amit akar.

A járvány idején egyedül a pedagógustársadalom, a szülőkkel megtámogatva tudta akaratát rákényszeríteni a kormányra. Először 2020 márciusában az iskolabezárásokra, majd 2021 áprilisban a teljes iskolanyitás elhalasztására. Más látványosabb ellenállás nem volt. A vírustagadók hőzöngése csak terelés, hiszen nem a lezárás a probléma, hanem az állami ellátórendszerek összeomlása.

Orbán Viktornak, ennek a sunyi, aljas uszító tolvajnak úgy tűnik szerencséje van. Az oltás lassan megfékezi a járványt, a kormány harsogó sikerpropagandája pedig nemcsak az Orbán-hívő, nagyjából milliós tábor, hanem a szélesebb közvélemény agyát is átmossa. Miközben hetek óta kétszáz körüli a bevallott covid-áldozatok napi száma, 2021 április végén megnyíltak a vendéglátó-teraszok. Ennek, a sok esetben amúgyis értelmetlen korlátozások lazításának persze sokan örülnek, és a tavaszi lelkesedés feledteti a többtízezer halottat, a hónapok óta brutális kórházi körülményeket, a milliókat érintő szegényedést, a diktatúra erősödését, a kormány arrogáns impotenciáját. Orbán legyőzte a vírust.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr5116516136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása