Drága: alacsonyak a fizetések és a nyugdíjak. Azért, mert a kormány alacsonyan tartja. Egykulcsos a jövedelemadó, ami a gazdagoknak kedvez, alacsony a minimálbér, ráadásul eltörölték az adójóváírást, azaz a minimálbér adómentességét. Drágaság van, mert magas az áfa. Az állami szociálpolitika pedig úgy működik, hogy minél többet keres valaki, annál több állami támogatást kap.

Az állam rosszul működik: széteső intézmények, akadozó egészségügy, zuhanó színvonal és fizetések az oktatás minden szintjén, hozzá nem értő dilettáns intézményvezetők, akiket a politikai hűség alapján neveznek ki, fölösleges és drága beruházások. Általános jelenség az állami intézmények és tulajdon privatizálása, közvetlenül a kormány vezetőinek, illetve a kisfőnökök tulajdonába.

Ezt mindenki tudja, mégis sokan nem akarnak hinni a szemüknek. 2022-ben újból Orbán nyerte a választást. Ennek fő oka, és minden egyéb ok ebből következik, erre épül: sikeresen építettek autoriter, leválthatatlan rezsimet.

Hárommillióan erre a drága és rossz kormányra szavaztak. Egy részük hasznot húz a rezsimből, mert annak tagja - ez nem kevés ember, rokonokkal és szomszédokkal együtt milliós tábor. Vannak továbbá a jól kereső, a rendszerbe kénytelen-kelletlen vagy örömmel betagozódó, a szükséges kenőpénzt az illetékes fideszesnek kifizető kis- és nagy-vállalkozók, akik a korrupcióval együtt is megtalálják számításukat, és vannak az ilyen főnököknek kiszolgáltatott, a főnök véleményét kényszerből elfogadó alkalmazottaik. De a fideszesek nagyobb része a rendszer vesztese. Hogy miért támogatják Orbánt? Mert az autoriter rendszerek jól kidolgozott módszereikkel – propaganda, mozgósítás és fanatizálás, hamis biztonságtudat, kellő időben adagolt pénzbeli juttatások, ígéretek és hazugságok, a politikai alternatíva eltaposása, és számtalan hasonló módszer – be tudják őket fogni.

Kétmillióan a rezsim leváltására szavaztak. Vagyis 3 a 2 ellen, ez nem rossz arány.

És két és fél millióan el sem mentek. Nagy részük nyilván nem tudatosan bojkottált, nem azért nem szavazott, mert nem akarja legitimálni a rendszert. Nagy részüket nem érdekli vagy nem is tudja hogy mi is történik. Ez nem jelenti, hogy ha közvetlenül az ő életéről lenne szó, ha a valódi döntéseket azok hoznák, és azok mindnyájan beleszólhatnának akiket érint, akkor nem vennének részt a döntésben.

A polgári demokrácia a nyugati centrumban is súlyos deficittel küzd. Itt keleten, ahol mindig csak rövid látogatásokat tett, könnyen lehet hogy sose fog megerősödni. De ez nem azt jelenti, hogy a diktatúra a sorsunk, és ebbe bele kell törődnünk. Pont ellenkezőleg! Mivel a polgári jólét és demokrácia elérhetetlen, kénytelenek vagyunk valami más, emberi, szabad, közösségi világot felépíteni a kapitalizmus romjain.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr1917799169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása