Többszörös Orgazmus

2012.11.05. 23:36

A Budapesti Anarchista Színház november elején mutatta be a Többszörös Orgazmus című darabot a Jurányi Inkubátorházban. A hely (II. ker. Jurányi u. 1-3.) független színtársulatok számára biztosít próbatermet és lehetőséget a bemutatók számára. Aki ellátogat oda minden bizonnyal további új, független, kísérleti produkciókat láthat, úgyhogy érdemes figyelni a programokat.

A B.A.SZ. saját definíciója szerint csak azért lett „anarchista” mert a B. és az SZ. közé kerestek egy A-betűs szót. Ez így vicces meghatározás és nem teljesen igaz, hiszen az általuk színpadra állított műnek jócskán van anarcho-beütése.

A darab a Szexbolondok illemtana című könyv alapján készült, a könyv a poliamori (többszerelműség, a monogám-kapcsolat alternatívája) szemlélet bemutatását, érthetővé tételét célozza meg. A színpadi produkció igazából csak kis részleteket ad át a monogámia kritikájából, viszont szellemes és felettébb szórakoztató. Fontos megemlíteni hogy a társulat tagjai kivétel nélkül nagyot alakítanak, jól hozzák a karaktereket, továbbá szimpatikusak és nagyon helyesek.

A monogámia belénk ívódott szabályai valószínűleg a partneri kapcsolatok legnagyobb problémáját jelentik. A hűtlenség, a párhuzamos kapcsolat a leggyakoribb okozója a párkapcsolatok felbomlásának. Az 1968-73 közötti forradalmi fellendülés társadalmi mellékhatása volt a szexuális viszonyok felszabadulása, nyíltabbá válása, de a monogám szemlélet uralma megmaradt. A kulturális antropológia kutatásai igazolni látszanak azt az elképzelést, hogy a tulajdon védelme a család kialakulásának a fő oka, a monogám család a tulajdon védelmében jött létre. A tulajdonra és cserére épülő civilizáció (ez A civilizáció, amiben élünk évezredek óta), vagyis az állami keretek kialakulása előtti időszak, azaz a közösségi élet maradványait őrző törzsi közösségek vizsgálata azt mutatja, hogy a tulajdon hatalmának erősödése zilálja szét a közösségeket és eredményezi a monogám család kialakulását és a nők alávetettségének fokozódását. (A témához érdemes elolvasni Engels: A család, a magántulajdon és az állam eredete című 1884-es írását.)

Az emberi történelem során számtalan formája volt az intim emberi együttlétnek, együttélésnek. Ahogyan a tulajdon vált a civilizáció alapjává úgy lett a monogám kapcsolat –majdnem- kizárólagosan elfogadottá. A különböző vallási törvények általában ezt erősítik, hatékonyan szolgálva az emberi világ jelenlegi legfőbb istenségét, a tulajdont.

Évezredek által belénk rögzült szemlélet nem könnyen változik. Talán nem túlzás azt mondani, hogy a párkapcsolatban kizárólagosságra törekvés –ami valójában a birtoklásvágy kifejeződése- a legtöbb ember számára alapvető fontosságú. Ilyen örökség mellett nehéz alternatívákat kialakítani. Erős a gyanúm, hogy a szexuális partnereiket gyakran váltogató emberek közül sokan alapvető kötődési problémákkal küzdenek – a korai gyermekkorban nem volt alkalmuk a mély érzelmeket feltételező kötődés elsajátítására. De ez nem törvényszerű. Van aki képes túllépni a féltékenységben manifesztálódó birtoklásvágyon, és képes felszabadultan, poliamori-viszonyok között boldog párkapcsolat(ok)ban kiteljesedni.

A legnagyobb probléma talán ott van, hogy nehéz a partnerek elvárásait összehangolni. Mindenkinél más hogy mi fér bele egy kapcsolatba, és az eltérő hozzáállás miatt az esetleges egyoldalú nyitást követően hazugságok mérgezik a kapcsolatot. Bonyolítja a helyzetet hogy a szerelem –bár emléke életünk végéig velünk marad- 3-10-20 év után általában elmúlik. És nem könnyű szépen szakítani.

A monogámia belénk rakódott rétegei meghatározzák szerelmi, szexuális kapcsolatainkat, és nehéz a rendszer keretein belül valódi alternatívát felmutatni. Semmit nem szabad kötelezővé tenni, és nem érdemes a nyitott kapcsolatot követelménynek, az egyéni szabadság fokmérőjének beállítani –erre nem is igen törekszik senki.

De érdemes nyitottan kezelni a kérdést és sok sikert kívánni mindenkinek, aki képes lazítani a monogámia merev szabályrendszerén.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr364892849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása