Ki az idegenekkel!

Címkék: menekültek Orbán

2015.03.03. 16:51

- harsogja Orbán és csapata. A kormány nem tud már jobbat kitalálni, mint a rasszista uszítást. Ki legyen a célpont? Legyenek a bevándorlók – ha ez Nyugaton bejön az ottani fasisztáknak, akkor érdemes itt is megpróbálni, mondják a hatalmas pénzeket kaszáló tanácsadók.

A kapitalista világrendszer régiókra osztja a világot. Van, ahol összpontosul a tőke, van ahova vándorol, van ahonnan menekül. A tőkevándorlásnak is van sok féle formája, és a munkaerő vándorlásának is. A rendszernek van centruma, és van perifériája – ezek a területek akár egy országon belül is elkülönülnek. Mindenesetre a leosztás a kapitalizmus létrejötte során kialakult, és ahogyan a tőkés árutermelés maga alá gyűrte a világot, a bolygó minden szegletében kialakult a hierarchia. Ebből a rendszer által az egyes régiókra, országokra osztott szerepből inkább csak kivételszerűen van kitörés. Kelet-Európa évszázadok óta a félperiféria része, és ez nem is fog változni. De vannak ennél sokkal szerencsétlenebb helyek is. Nagyon sok ember jut el nap mint nap arra a pontra, hogy elege van abból a helyből ahol él, és elindul, a jobb élet reményében. A tőke centrumaiban folyamatosan van szükség a munkaerő importjára, az elöregedő társadalom, a munkabérek leszorításának igénye, vagy ezer más okból. Ezt a folyamatot azonban kontroll alatt kell tartaniuk, és ennek az a legegyszerűbb módja, ha illegális státuszba kényszerítik az érkezők kisebb-nagyobb hányadát. A tőke számára nemcsak gazdasági előnyökkel jár a bevándorlás, de ideológiai okból is jó, hiszen folyamatosan képződik társadalmi bűnbak, akiket könnyű okolni bármilyen problémáért. Ez a bűnbak – a bevándorló -  ráadásul jól eladható, a társadalom minden rétege számára. Országonként változó, hogy a fennálló kormányok mennyire használják ezt a kártyát, de a centrumban ez főleg a fasiszták eszköze. Magyarország viszont még a régióban is úttörő, ilyen komoly bevándorló-ellenes hecckampányt Kelet-Európában sem szokás folytatni. Főleg mivel itt nincs is számottevő bevándorlás. Orbán azt a célját, hogy ne legyünk célország, már sikerrel teljesítette. Az egész ocsmány uszításnak nincs más célja, mint a legalantasabb idegen-ellenes ösztönök felkorbácsolásával szerezni némi népszerűséget. Amit elér ez a szűklátókörű, pénz és hatalom-éhes kormányzó gyülekezet, az nem más, mint hogy újabb falat húz fel az épülő fasizmus komor kaszárnyájába.  

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr897237763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása