Miért drágul minden?

Címkék: kapitalizmus Orbán

2022.11.11. 11:47

Te is ideges leszel, amikor bevásárolni indulsz? Te is dühös leszel és elkeseredsz, amikor nézed az élelmiszerek árcéduláit? Tudod, miért van 40-50 %-os élelmiszerár-drágulás? Tudod, miért kerülnek egyes ennivalók kétszer annyiba, mint tavaly? Azért, mert a kapitalizmus egyre mohóbban szívja a vérünket!

A rendszer folyton válságban van, és amikor van egy kis szünet a folyamatos válságban, azt hívják fellendülésnek. Mit kaptunk a kapitalizmustól az utóbbi években? Járvány, háború, élelmiszerhiány, felmelegedés és klímakatasztrófa, árvíz és aszály, nyáron forróság, télen rosszul fűtött lakások…

Magyarországon az EU-n belül a legmagasabb mértékben drágul az ennivaló, és ez a drágulás világszinten is kiemelkedő mértékű.  Sok termék drágább mint ott, ahol a fizetésünk két-háromszorosát keresik.

A tőke általános válságát fizettetik meg velünk, de az Orbán-rezsim még külön extra költségeket is kivet ránk. A forintot folyamatosan elértéktelenítik, ezért az általános drágulás a gyenge forint miatt itt még nagyobb mértékben gyűrűzik be. A kormány alacsonyan tartja a béreket - a pedagógusok is az alacsony bérszínvonal miatt keresnek ilyen keveset. Eközben magas az áfa, 27 % – ársapka helyett az élelmiszerek áfáját csökkentve lehetne enyhíteni a terheinken. Az agrárágazatot is csak arra használják Orbánék, hogy új földesurak révén a saját agrárcégeik bevételeit növeljék.

Az elszegényedés az utóbbi idők alapélménye, az átlagos életszínvonal folyamatosan süllyed. Havi nettó háromszázzal már a leggazdagabb 20 %-ba tartozol. De a felső tízezer, a legalább félmilliárdos vagyonnal rendelkező három-négyezer család számára minden válság újabb aranybánya. Amennyivel többet fizetünk bármiért, a burzsujok annyival gazdagabbak lesznek. Az Orbán-rezsimben a rendszer urai kerülnek be egyre nagyobb számban a leggazdagabbak közé.

Le a kapitalizmussal, le a mindenkori állami vezetőkkel! Elég a nélkülözésből, elég a mélyülő nyomorból!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr6017975842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása