A menekült-válság

Címkék: kapitalizmus menekültek

2015.09.23. 12:16

 

A népek áramlása, nagyobb népcsoportok elvándorlása, lakhely-változtatása mindig jelen volt a történelemben, és többnyire hasonlóak voltak az okai is. Most sincs ez másként. A világon iszonyú egyenlőtlenségek vannak. A kapitalizmus világrendszer, a bolygó minden országában a tőke törvényei határozzák meg a gazdasági és társadalmi életet, és ez a világrendszer nemcsak hogy fenntartja a történelmi különbségeket, hanem azokat elmélyíti, és újakat teremt. A tőkének szüksége van rá, hogy az egyes régiókban eltérő árak és bérek legyenek.

A kapitalizmus gyarmatosítással, rabszolgasággal egész kontinenseket süllyesztett generációkra szólóan teljesen kilátástalan nyomorba, és a tőkés kereskedelmi és beruházási politika sok esetben tovább fokozza a nyomort. A félperiféria (mint pl. Kelet-Európa) és periféria egyes országai kivételes esetben kitörhetnek helyzetükből, de iszonyú megszorítások árán, és úgy, hogy környezetük még rosszabb helyzetbe kerül. A kapitalizmus - bár ezt manapság nem hangsúlyozzák - arra építi saját legitimációját, hogy békés jóléthez képes juttatni az emberiséget. Ennek pontosan az ellenkezője az igaz.

A jelenlegi népmozgás fontosabb okai: menekülés a nyomor elől, a háború elől, és a klímaváltozás hatásai elől. Jóllehet az ENSZ adatai szerint az utóbbi évtizedekben csökkent az éhezés és enyhült a szegénység, ez az enyhülés csak arra elegendő, hogy nagyobb csoportok számára egyáltalán felmerüljön az elköltözés, a kivándorlás gondolata.

A háború a kapitalizmus szerves része, a hadiipar a legfontosabb kapitalista iparág. A háborús gócpontokban (ilyen a Közel-Kelet) sosem lesz béke addig, amíg fennáll a kapitalista világrendszer.

Ráadásul a klímaváltozás is jobban sújtja a szegény régiókat: csökken a terméshozam, elfogy az ivóvíz.

Sok millió ember fogja évről-évre elhagyni a lakóhelyét, és sok százezer ember fog elindulni a gazdagabb régiók felé (Európa, Észak-Amerika). Kétféle válasz adható. Az egyik a fasiszta megoldás, ebből láthattunk ízelítőt nemcsak Orbán, de egész Kelet-Európa jelenlegi irányítóitól. Szögesdrót, kerítések, erőszak, katonai mozgósítás, és ha így folytatódik, akkor sortüzek, mészárlások. Az Orbán kormánynak hű támogatója a szélsőjobboldali „ellenzék” is, joggal beszélhetünk Fidesz-Jobbik koalícióról. (A fasiszták eddig is partnerek voltak minden munkásellenes, a szegényeket sújtó, a kizsákmányolás fokozását segítő kormányintézkedésben.) Könnyű észrevenni, hogy a fasizmus nemcsak kifelé működik. Az a rezsim, amely feláldozza a menekülteket, az feláldozza „saját” kizsákmányoltjait is. Az erős, demokratikus fékektől nem akadályozott állam –ami az orbáni rendszer célja- a fasizmus, a nyílt diktatúra előszobája.

De lehet más válasz is a menekültek/bevándorlók problémájára: letelepítés, befogadás, integráció. Ez az a politika, amire legfeljebb Nyugat-Európában látunk példákat, bár persze ott is ellentmondásosan.

Magyarország lakossága évente több tízezer fővel csökken (halálozás/születés aránya), ráadásul tízezrével vándorolnak el az emberek. Ilyen helyzetben rendkívül fontos lenne a lakosság pótlása, ehhez ideális eszköz a bevándorlás. Az integrációs politika csak látszólag drága, de a ráköltött pénz évek alatt bejön, és utána sok haszonnal jár. Magyarországon évente húszezer ember letelepítése évi húszmilliárd forintból kijönne – a kerítésükre többet költöttek Orbánék. Ennyi pénzből jutna szállásra, ellátásra, iskolázásra, nyelvtanfolyamra, átképzésre. Egy-két év után a többség már saját lábára tudna állni, adót, nyugdíj-járulékot fizetne.

Ez utóbbi program sokat javítana nemcsak a gazdaság helyzetén, de a társadalom általános állapotán is: erősítené a szolidaritást, csökkentené az irracionális félelmeket, rasszista előítéleteket.

De a probléma ennél sokkal mélyebb, nem csupán néhány millió ember elhelyezéséről van szó. A kapitalista világrendszer problémái egyre mélyebbek, és egyre súlyosabbak. A világ a fasizmus felé menetel.

A kérdés az: szocializmus vagy barbárság?

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr577811454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása