Kormánypárti újságírás

Címkék: Orbán

2016.10.10. 03:34

A tekintélyuralmi, vagyis leválthatatlan rezsimet építő Fidesz számára fontos eszköz a kormánypropaganda. Valamilyen ócska ideológiával kell tömni az emberek fejét, hogy ne vegyék észre milyen nehéz az életük, és az főleg ne tűnjön fel, hogy az uralmon levőké milyen könnyű. A nem-kormánypárti sajtó üldözése mellett a saját média erősítése a fő csapás.

Régi hagyomány, hogy az állami médiát a mindenkori kormány szeretné ellenőrizni. Így volt ez az állampárti időkben, aztán a rendszerváltás után is rendszeres botrányok kísérték az állami tv-rádió igazgatók kinevezését. De ilyen mélyre, ahol most tart, nem süllyedt a cég már évtizedek óta. Az állami tv-rádió fő üzenete a kormány dicsőségének hirdetése, illetve az aktuális ellenség szidalmazása. A műsorvezetők tehetsége egyenesen arányos a nézettséggel. A magán-tv piac megszerzése is folyamatban van. A rádiófrekvenciák elosztása évek óta jó lehetőség a kormányhoz közelálló cégek támogatására. Itt a kereskedelmi rádiók profiljának megfelelő, sokat és sok hülyeséget beszélő műsorvezetőké a terep. A nyomtatott sajtót is eluralni látszik a kormánypropaganda. Sorra indítják a gagyibbnál gagyibb bulvárjellegű lapokat. A fideszes vezetésű önkormányzatok helyi lapjai sem sokkal többek a helyi vezetést dicsőítő pártkiadványoknál.

A kormánypárti firkászok az internetet is nagyon szeretik. Tucatnyi semlegesnek álcázott kormánypárti portált találhatunk. Ezekben a legaljasabb hazugságok és a féligazságokból építkező összeesküvés-elméletek keveréke a fő profil. És a mandineres, pestisrácos, 888-as szintnél is van lejjebb. A kormánypárti sajtó légmélyebb bugyra a kommentelők csapata. (Bár ez nem teljesen független társaság, nyilván „rendes” újságírók is vannak közöttük.) A szélsőjobb már a kezdetektől aktív a netes szférában. Viszonylag hamar felfigyeltek rá, hogy akárcsak tucatnyi főállású kommentelő is komoly megjelenést tud létrehozni. A különböző neveken kommentelő brigád kemény munkával képes azt a látszatot kelteni, hogy a nép hangját képviseli. Ezt a módszert fejlesztette tovább a kormánymédia. Elég pár tucatnyi embert erre tartani. Folyamatosan új Fbookos profilokat hoznak létre, és álneveken megjelennek minden nyilvános oldalon, csoportban, eseményeknél. Egy-egy eseménynél elég négy-öt különböző profillal jelen lenni. Igyekeznek megzavarni a nem-kormánypárti közönséget, hazugságokat, álhíreket terjesztenek, próbálják elterelni a témát, a letűnt és méltán népszerűtlen korábbi kormányokat szidalmazzák, céljuk elbizonytalanítani az ellenzékieket, vagy csak simán gyalázkodnak. Ez a fizetett troll-sereg aztán mintát ad, és felbiztatja az öntudatos kormánypártiakat és hithű fasisztákat. A médiaközpont kitalálja a gondolati paneleket, megnevezi a bűnbakokat, kijelöli az aktuális konteó kereteit, amit először a bértollnokok visszhangoznak, aztán átveszik tőlük az önkéntes propagandisták. Elárasztják a nyilvános fórumokat, és a ténylegesnél sokkal nagyobb erő benyomását keltik. Hogyan lehet ellenük védekezni? Az általuk kezdeményezett vitákba nem érdemes belemenni, inkább le kell őket leplezni, és megpróbálni elzavarni. Észre kell venni hogy nem jó szándékú, csak másként gondolkodó emberekkel állunk szemben, hanem jól megfizetett propagandistákkal.

Remélhetőleg a rezsim bukása után előkerülnek a sajtómunkatársaik fizetési listái.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr1611784797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása