Orbán vagyona

Címkék: Orbán

2019.04.02. 03:37

Az orbáni-rendszer egyszerű sémán alapul.

1: az uralmon lévő csoport hatalmas vagyont halmoz fel;

2: hogy ezt megtehessék, a legaljasabb uszító propagandával toboroznak híveket, és autoriter rendszert építenek ki;

3: ezt azért történik, mert a kapitalizmus válsága, és különösen a kelet-európai félperiféria helyzete azt igényli, hogy a politikai rendszer egyre diktatórikusabb formában hajtsa végre a kizsákmányolás fokozását, az állam szociális funkcióinak felszámolását.

A 3. pont a legkevésbé látványos, de valójában ez a lényeg. Orbán a kései kapitalizmus tipikus félperifériás képviselője. A korszellem megtestesítője – de egy szép napon vele együtt az ő korszaka is el fog tűnni a süllyesztőben.

8 (+4) miniszterelnöki év elég volt hozzá, hogy az Orbán-klán a leggazdagabb magyarországi családdá váljon. A vagyon részben saját, részben álneveken (Mészáros, Garancsi, stb.) halmozódik. Hogy megértsük milyen léptékű, és mennyire gyorsuló harácsolásról van szó, érdemes áttekinteni néhány hét termését. 2019 kora tavaszán az alábbi gazdasági „eredmények” kerültek nyilvánosságra. (A lista nem teljes)

-Nem friss hír, de jellemző: Orbán apja a kőbányáiból 2012 óta 4,3 milliárd forint osztalékot vett ki. Havonta átlag hatvanmilliót keres az öreg.

-Az ELIOS cég közvilágítási megbízásával szerezte első milliárdjait az Orbán-vő, Tiborcz. Az európai ügyészség szerint csalás történt, ezért a magyar kormány nem kér rá eu-s pénzt, inkább kifizetteti velünk. Többtucatnyi település közvilágításáért 13 milliárdot fizetünk a vőnek – a kivitelezés igazi fideszes munka volt, drága és csapnivaló. Több helyen már kénytelenek voltak átalakítani a világítást, máshol pedig sok a gázolás a rosszul megvilágított zebráknál.

-Visontán 6,2 milliárdos állami támogatásból épült OrbánMészáros búzakeményítő üzeme. Az üzem áramellátásáról a szintén családi tulajdonú erőmű – amibe megrendelések – pl. szemétégetés – formájában folyamatosan öntik az állami százmilliókat – gondoskodik.

-Mészáros-cég kapja az Állami Egészségügyi Ellátóközpont megbízását: az összes kórház számára a cég köthet biztosítást. Jutalékot a nyertes biztosítótól kapnak, sok százmilliós bevételre van kilátás.  

-MészárosOrbán építőipari cége, a ZÁÉV elnyert pár közbeszerzést: újpesti jégcsarnok (az eredetileg tervezett 2,2 helyett 4,7 milliárdból épül fel), Néprajzi Múzeum (26 milliárd), zalaegerszegi uszoda (8,9 milliárd), Testnevelési Egyetem (11,9 milliárd), továbbá megnyílt a Nemzeti Táncszínház, amit 4,6 milliárdért építettek. Két építőipari Mészáros cég szerződésállománya tavaly nyár óta jelentősen megnőtt, együtt több mint 340 milliárd forintra.

-a családi cég, az Opus Global az utóbbi kilenc hónapban 46,8 milliárdnyi új szerződést kötött.

-TV2: Vajna halála után Mészáros emberei kerültek a vezetőségbe – amúgy az MKB bank, Mészáros bankja a hitelező, ők diktálnak a tv-nél.

-féltucatnyi Tiborcz-közeli cég jeleskedik az állami informatikában. A MészárosTiborcz-féle 4iG különösen jól szerepel a közbeszerzésekben. Államigazgatás (27,5 millió), dohánytermékek egyedi azonosítója (4 milliárd), alvállalkozóként a MÁV és a Nemzeti Közművek informatikai beruházásai. Az egyik Mészáros cég érvénytelenítteti a Széchenyi Könyvtár digitalizációjára tavaly kiírt tendert – az új kiírást szinte biztosan ők fogják kapni.

-vallásos könnyűzenére is jut 1,75 milliárd – ebből jó eséllyel jut az egyik Orbán gyerek, a „Felház”-as Gáspár köreibe.

-A közutak sózása tipikus fideszes ügylet. Mészáros-cég nyeri a 12 milliárdos közbeszerzést. A cég korábban nem végzett ilyen tevékenységet, így alvállalkozó az lesz, aki eddig csinálta a sózást. MészárosOrbán tehát nem végez tényleges tevékenységet, csak lefölözi a hasznot. A nagyobb állami megrendelésekből Orbán automatikusan megkapja a részét.

-Vasút-villamosítás a Balatonnál 23 milliárdért.

-A Balaton két év alatt 365 milliárd forint állami támogatást kap. Vagyis nem a Balaton, hanem MészárosTiborcz, akik az utóbbi években több tucatnyi part menti hotelt és kempinget szereztek meg. Legutóbb Tihanyba tették be a lábukat.

-Összehangolt lejárató kampány indul a Liszt Ferenc repülőtér ellen. A cél a bérlő – akivel Gyurcsány 75 évre leszerződött – kiszorítása, és így a reptér megszerzése Orbánnak.

-OrbánTiborcz egyik cége – állami banki hitelből – megvásárol egy palotát a Szabadság téren.

Ez már így megy hosszú évek óta, egyre gyorsuló ütemben. És így is fog menni addig, amíg tehetik.  

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr1714733051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása