„Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek, Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!”

Újból magasra csapott az osztályharc lángja, és ezúttal a kapitalista világrendszer centrumában. A rendszer helyzete annyira törékeny, hogy bármi lehet a robbanáshoz vezető szikra. Az állami erőszak fojtogató légköre annyi dühöt halmozott fel, hogy bármikor kitörhet a lázadás.

  1. június 27-én Párizsban rendőrök lelövik Nahelt, egy 17 éves fiút: a következő napokban tüntetéshullám önti el az országot. A rendőrség hiába próbálja erővel elfojtani a tiltakozást, a zavargások az egész országra kiterjednek. Egy héten át napról-napra 40-45 ezer rendőr, és az őket segítő fasiszta csoportok terrorizálják a tüntetőket, több mint háromezer embert letartóztatva. A fogságba esetteket gyorsított tárgyalásokon ítélik el. Fél-, egyéves börtönbüntetéseket osztogatnak akár egy öngyújtó birtoklása, vagy egy betört kirakat melletti nézelődés miatt.

A sajtó természetesen a tüntető tízezrek erőszakosságát hangsúlyozza. Arról kevesebb szó esik, hogy egy néhány évvel ezelőtti intézkedés – a közúti igazoltatás során is használhatnak lőfegyvert a rendőrök – bevezetése óta havonta lelőnek valaki igazoltatás során. Néhány tucat iskola megrongálódott a tüntetések során, ezen sokan felháborodtak. De ennél sokkal felháborítóbb, hogy a neoliberális gazdaságpolitika miatt – Magyarországhoz hasonlóan - egyre kevesebb pénz jut az oktatásra, százával zárják be az iskolákat, és a szegényebb környékeken krónikus tanárhiány van.

A fasiszta sajtó „faji háborút” emleget – ez persze baromság. A „fajok” sohasem háborúznak. Viszont van néhány idióta, aki bőrszín alapján akar rangsort felállítani, és ők akarják születési alapon legyilkolni az emberiség tömegeit.

A polgári média „polgárháborút” vizionál, de ez valójában csak az ő vágyuk. A polgárháború azt jelenti, hogy az uralkodó osztály egymással viaskodó csoportjai harcba küldenek minket, kizsákmányoltakat, alul lévőket, akik számára valójában mindegyik burzsoá csoport ellenség.

Ami valójában történik: osztályháború zajlik. A kizsákmányolók, a burzsoák, a főnökök, és az ő érdekeiket védő állam harcol ellenünk, dolgozók, munkanélküliek, diákok, nyugdíjasok ellen. Keményebb munkára, alacsonyabb életszínvonalra akarnak minket kényszeríteni, és mi védekezünk, és néha visszatámadunk.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr2918160290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása