Talán van olyan, aki számára ez furcsán hangzik, de általánosságban megállapítható, hogy a parlamenti választásoknak nincs jelentőségük. Sem itt, sem máshol. Ez főleg nagyobb távlatból látszik: az egyes kormányok működése nyomán a történelmi folyamatok néha felgyorsulnak, néha lelassulnak, de a folyamat iránya mindig egyértelmű. Jelen esetben –itt és máshol is Európában - romlanak az életkörülmények, csökken az életszínvonal, nő a kizsákmányolás, erősödik az államhatalom. Ilyen korban élünk.

Ha a választásokról beszélünk, kicsit árnyalható a kép. A demokratikus pártok esetében lényegtelen ki van hatalmon, ugyanazt az elnyomó és kizsákmányoló politikát folytatják. Viszont a kormány leválthatósága, ha úgy tetszik a demokrácia fennmaradása illetve felszámolása vízválasztónak tekinthető. A fasiszta diktatúra (mivel jelenleg ez a reális alternatívaként felsejlő diktatórikus rendszer – ha eltekintünk attól hogy a kapitalizmus alapvetően egy, az élet minden területét uraló totális diktatúra, a csereérték diktatúrája) olyan szintű támadás ellenünk, ami már minőségi változást jelent – hasonló minőségi változást jelentene egy, az országban zajló háború (a kettő persze nem zárja ki egymást, sőt!). Minőségi változás lenne az utóbbi húsz év kormányaihoz képest, akik nagyjából hasonló szintű disznóságokat műveltek.

Jelenleg úgy tűnik, a Fidesz kezdi átlépni a demokrácia határait, de ez a folyamat még megállítható. Sőt, talán egy újabb fidesz-kurzus, egy újabb négy év Orbán sem jelentene minőségi változást – inkább csak a jelenlegi életszínvonal-zuhanás lassú folytatódását. Persze az is egy lehetőség, hogy fideszék még jobban bevadulnak, és a hatalomtól még jobban megrészegülve, továbbá a kizsákmányolás fokozásának gazdasági kényszerétől hajtva, az esetleg fokozódó ellenállást igyekezvén letörni, a jelenlegi fél-diktatúra teljes fasizmusba fordul át. És itt jön a képbe a náci „ellenzék”. Az új választási rendszer, az egyéni körzetek megnőtt súlya miatt a Jobbiknak nincs túl sok helyre esélye. Önerőből semmiképp sem, legfeljebb akkor, ha a Fidesz titkos megállapodással – a nyílt koalíció több szavazatot vinne el, mint hozna, vélhetőleg a Fidesz vezérkar is így gondolja ezt- „beviszi” őket a parlamentbe. Rájuk bizton számíthat ha a fasizálódás válik kormányprogrammá.

A választásoknak jó esetben nincs igazi tétje. Fidesz vagy Mszp, Orbán vagy Bajnai, valójában tökmindegy. Az viszont már nem mindegy, hogy a fasizmus teljesen átveszi-e a hatalmat. Csakhogy ez a kérdés elsősorban nem a szavazás során dől el, hanem a társadalom általános állapotától függ. A fasizmus ellen az egyetlen hatékony módszer a fasizmust kitermelő kapitalista rendszer felszámolása. Ez viszont nincs napirenden – bár tegyük hozzá, bármikor sor kerülhet a nép részéről napirend előtti hozzászólásra.

Tehát mivel a fasizmus mégiscsak minőségi különbséget jelent, nincs más választás, mindent meg kell tenni hogy megakadályozzuk létrejöttét. Nem a demokráciát kell megvédeni, nem azt a jogot, hogy szabadon választhassuk meg elnyomóinkat, hanem egyszerűen nem kell békésen tűrni, hogy a vágóhídra hajtsanak minket.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr865245025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása