Orbán, a vírus

Címkék: vírus Orbán

2020.11.11. 14:32

Orbán, mint egy igazi pitiáner zseb-diktátor, a vírust is a saját hatalmának kiterjesztésére használja.

A vírus tavaszi megjelenése viszonylag gyorsan lefutónak bizonyult, de világos volt, hogy a vírus visszatér. A magyar kormány úgy készült fel, hogy iszonyúan túlárazva, NER-hátterű közvetítők útján, teljesen fölöslegesen vásárolt sokezer lélegeztető-gépet. Az nekik mindegy, hogy két-háromezer gépnél többhöz nincs azt működtető személyzet, a kormányközeli nyerészkedők ezzel is tízmilliárdokat húztak ki a zsebünkből. Viszont például vírus-tesztből nem jutott eszükbe nagyobb tételt beszerezni. Az Orbán-rezsim, mint a diktatúrák általában, üldözi a hozzáértést. A vezető pozíciókba szinte kizárólag hűséges pártkatonákat ültetnek. A szakértelem gyanús és elvetendő. Ezért láttuk már tavasszal is az operatív-törzs szerencsétlenkedését, ezért nem voltak képesek időben valós védőintézkedéseket hozni, ezért nincs fogalmunk se róla, hány beteg van egyáltalán, ezért nincs kontaktkutatás, ezért nincsenek fontos és releváns adatok a vírus terjedéséről. Az egészségügy hosszú ideje nem kap elég állami pénzt. A helyzet 2010 előtt se volt jó, de Orbánék látványosan úgy irányítanak, hogy az állami ellátórendszer egyre rosszabb ellátást biztosítson, viszont akinek van rá pénze, az inkább a magánegészségügyet használja. Orbán neoliberális gazdaságpolitikája ebben is tetten érhető.

A 2020 novemberi produkciójuk még lesújtóbb – Orbán egyre pofátlanabb, egyre gátlástalanabb, egyre többet lop, és egyre nagyobb a hatalma. Miközben szigorú intézkedéseket hoztak – jellemző itt is a kapkodás, át-nem gondoltság, hiányos előkészítés, és a szokásos arrogáns ostobaság -, újból megszavazták maguknak a teljhatalmat. A vírus elleni védekezés leple alatt felerősítik a homofób és fundamentalista vallási uszítást, törvényessé teszik az állami vagyon alapítványok útján való ellopását, és nem mellesleg még tovább nehezítik, hogy választásokon leválthatóak legyenek. Ez utóbbi módosítás – a közös ellenzéki jelöltállításhoz gyakorlatilag egy ellenzéki pártnak kéne felállnia - azt jelenti, hogy az a fogyatkozó kétmilliós tábor, amelyet az Orbán-hívők és az Orbán-rezsim miatt meggazdagodók alkotnak, 2022-ben is elég legyen nagy többséget szerezni a parlamentben.

Arról szó sincs, hogy a korlátozások miatt elnyomorodó tömegek valós állami segítséget kapnának. A nagy fociklubbok kapnak bértámogatást, meg a Mészáros nevén futó orbáni cégbirodalom is, de az állásukat vesztő száz és százezrek jó esetben is csak némi alamizsnához jutnak hozzá. De többnyire még ahhoz sem. Munkanélküli segély továbbra sincs. A szociális juttatások összege nemhogy nőne, de csökken – kivéve azokat, akik jóval az átlag felett keresnek, számukra egyre több az állami kedvezmény és ellátási forma.

Orbán a 21. századi kapitalizmus tipikus figurája. Uralma sokkal károsabb mindnyájunkra, mint bármilyen vírus. Orbán az igazi vírus.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr816282176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása