Kommunista Monte Cristo

2014.02.28. 16:43

Szécsi Noémi regénye szórakoztató olvasmány. Főhőse egy meseszerű alak, a szerző „dédapja”, akinek életét 1919-től 1956-ig követhetjük nyomon. Sanyi, a dédapa kommunista, résztvevője az illegális mozgalomnak, de 1945 után nem áll a hatalom új birtokosai sorába.

Szécsi Noémi butának nevezi a főhőst, de nem érthető, miért is lett volna buta. Életútja következetes, a szíve a helyén volt. A Horthy-rendszerben álnéven, biztos polgári egzisztenciával rendelkezve élt, miközben aktívan tevékenykedett az illegális munkásmozgalomban –egy ilyen kettős identitású élethez észre volt szükség. Sanyi végig megőrizte tartását, ezt az is mutatja, hogy pártmúltja ellenére nem vállalt szerepet a „szocializmus” hatalmi gépezetében. Szerintem nem volt buta ember.

Kissé érthetetlen a főszereplő Józsihoz fűződő viszonya. A szerző hangsúlyozza mennyire utálták egymást, de ez nincs kellően megindokolva. Józsi Lenin-fiú volt ’19-ben, majd az ’50-es években ávós, de én nem fedeztem fel semmi olyan momentumot a kettőjük viszonyában, ami a –szó szerint- vérre menő gyűlöletet indokolta volna. Ezzel összefüggésben Sanyi halálát is indokolatlannak érzem. Az alapján ami vele történt, nem kellett volna úgy meghalnia, ahogy a regény végén történik.

Igazságtalannak tartom Szamuely Tibor megjelenítését. Szamuelyről alapvetően hamis történelmi kép él, ennek persze egyszerű oka van. Mind a vörös propaganda –hogy legyen kitől félni a burzsujnak-, mind a fehér propaganda –hogy legyen kivel demonstrálni a komcsik gonoszságát- felhasználta személyét. Valójában forradalmár volt, aki megpróbált következetes maradni. Vállalta a személyes áldozatot, mert a forradalom győzelmét akarta így szolgálni. Nem az az elvakult és kegyetlen figura volt, akinek a propaganda beállította.

Álljon itt egy rövid jelenet a regényből, ami jóllehet Szamuely gonoszságát illusztrálja, mégis szellemes (attól eltekintve, hogy mégiscsak egy ártatlan ember haláláról van benne szó):

Szamuely így szól a főhőshöz:

„-Idefigyelj Sanyi! Látod azt a burzsujt az utca túloldalán?

-Sose biztos az, hogy burzsuj.

-Mondom: látod?

-Látom.

Durr. Szamuely elvtárs célra tartás nélkül, vaktában lőtt egyet, a következő pillanatban a fiatalember összerogyott, és elterült az utca kövezetén…..

-Látod, Sanyi, így jár az, aki kárt tesz a vörös proletariátusnak.

-De nem tett kárt!

-De így jár – jegyezte meg lakonikusan Szamuely elvtárs…”

 

Szécsi Noémi másik, mozgalmi témájú regénye az Utolsó Kentaur, ami egy mai budapesti anarchista akciócsoport ténykedéséről szól. Ez is szórakoztató regény, bár persze a leírt eseménysor alapvetően a fantázia terméke.

Csak néhány rövid megjegyzést tennék hozzá:

-Nyesztor Mahno, akitől az egyik szereplő a mozgalmi nevét kölcsönözte, az írónő állításával ellentétben egész életében következetes anarchista forradalmár volt. Nagyobb fehér offenzívák esetén alkalmi szövetségeket kötött a Vörös hadsereggel, de a bolsevik csapatok mindig elárulták. Így aztán gyakorlatilag folyamatosan harcolt mind a fehérek, mind a vörösök ellen.

-A regénybeli Mahno több ízben is elment fasiszta megmozdulásokra, már csak a balhé kedvéért is. Nos, ez valószerűtlen. 2006 őszén még csak-csak felbukkantak anarcho-arcok is az utcai csatákban, de később már egyértelmű volt hogy pl. Budaházyval meg a hasonló fasisztákkal semmiféle közös akció nem képzelhető el. Egyébként ahogy a nőkkel beszél időnként ez a szereplő, az sem divat anarcho-körökben. Az ilyen macsó bunkókat kiveti magából a szubkultúra.

-„Árokásónak” nevezi az egyik szereplő a liberális publicistát, Emma nevelőapját, szerintem ez is tévedés. A hazai közéletben húzódó „árok” kiásása a fideszes tábor műve, ők hirdették meg a párhuzamos világ felépítését, és a „nemzeti” oldal felelőssége az ezredforduló után felerősödő politikai hisztéria.

-Nekem az sem nagyon tetszik, amikor a reformtáplálkozáson gúnyolódik valaki. Lehet hogy ez egy sznob divat, ettől függetlenül nagyon nem mindegy hogy mit eszik az ember.

 

Mindezzel együtt Szécsi Noémi e két regényének elolvasása nem elvesztegetett idő.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr775837211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása