Háború

Címkék: háború

2022.03.13. 01:29

A háború nem kapitalista találmány, de amíg fennmarad a bérmunkára épülő árutermelés, vagyis a kapitalizmus világrendszere, addig mindig lesz háború.

A háború egy iparág, a kapitalizmus legfontosabb iparága. A technikai fejlődés legfontosabb terepe a hadiipar, számtalan technológia hadi fejlesztés eredménye, az atomenergiától az internetig.

A hadsereg a gazdasági hatalom kifejeződése. Gazdasági érdekeket csak erős hadsereggel lehet érvényesíteni.

A háború óriási profitot jövedelmező üzlet. Minden egyes lőszer ára néhány euró, a tüzérségi lövedékek vagy rakéták ára csillagászati összeg. Az ukrajnai háborúban sok ezer lövedéket lőnek ki naponta, és a rakéták is számlálatlanul hozzák a halált. És valakinek ki kell ezt fizetnie: nekünk, munkásoknak, kizsákmányoltaknak. A fegyvergyártóknak pedig durva ütemben hízik a bankszámlájuk.

A háború gazdasági jelentősége összetett. Felpörgeti a termelést, tőkét pumpál a hadiiparba, és tömegesen és szisztematikusan pusztítja a fölösleges árut és munkaerőt. A kapitalista gazdasági válságok törvényszerűen vezetnek a tőke számára fölösleges vagy feláldozható emberek tömeges legyilkolásához. A kapitalizmus, a tőke uralma lényegéből fakadóan emberellenes.

A háború bevált eszköz az adott politikai hatalom számára uralma megszilárdításához. A háborúzó állam demonstrálhatja erejét, a különleges katonai műveletre hivatkozva fokozhatja a hátország elnyomását, a saját lakossága elleni állami terrort.

A háború fokozza a munkásosztály megosztottságát: elnyomóink és kizsákmányolóink parancsára gyilkoljuk a hozzánk hasonló prolikat.

A háborúban nincs semmi elismerésre méltó. A háborúban évtizedek óta katonák harcolnak civilek ellen: a háborús áldozatok körében a katonák-civilek aránya átlagosan egy a tízhez.

A háborút kirobbantó államok vezetői mindig aljas uszítók és tömeggyilkosok. A háborút igazoló érvek mindig hazug propagandaszólamok.

Le minden háborúval, le minden háború uszítóval! Le minden hadsereggel! Le a hadiiparral! Le a kapitalizmussal!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr4917779158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása