Támadás a civilek ellen

Címkék: Orbán

2014.10.14. 18:43

A civil szervezetek –ez nagyjából ugyanaz mint amit NGO-nak, nem kormányzati szervezetnek hívnak- a mindenkori kormánytól függetlenül működnek. Ez nem zárja ki, hogy kormányzati támogatásban részesüljenek, de csak akkor, ha meg tudják őrizni függetlenségüket, autonómiájukat. Tevékenységük olyan területekre irányul, melyekkel a kormányzat nem tud, vagy nem akar foglalkozni, vagy csak nem elégségesen. A civil szervezet lényegéből fakadóan nem a kormánnyal, a hatalommal foglalkozik, hanem a saját ügyével. Viszont ha ez az ügy megköveteli, akkor természetesen fellép a kormánnyal, az önkormányzattal, vagy bármilyen hatósággal szemben. A civil szervezet nem ellenzéki vagy kormánypárti, egyszerűen más szinten működik.

A Fidesz-kormány civil-szféra elleni hadviselése többrétegű. Fel akar számolni minden autonóm kezdeményezést, nem képes elviselni a kiépülő pártállamtól független szerveződéseket. A lehető legnagyobb mértékben korlátozni akarja nemcsak a sajtószabadságot, de a gyülekezési szabadságot is. Minden állami pénzt a saját klientúrájához akar átcsoportosítani: a fidesz-káderek nem puszta lelkesedésből építgetik a diktatúrájukat, a fő céljuk az hogy jól éljenek, jól és egyre jobban. Külföldről pénz jön az országba, és nem a Fidesz-csoport dönti el, hogy ki kapja? Ez tűrhetetlen! Mintahogy az is tűrhetetlen hogy csoportok alakulnak a kormány szerint nem is létező problémák kezelésére, mint pl. kábítószer, hajléktalanság, roma integráció, környezetvédelem. Hiszen mi szükség van bármilyen NGO-ra ebben az országban, ahol a kormánypárt lassan minden problémát megold, és soha-nem-látott fejlődési pályára állítja újra felemelkedő büszke nemzetét?

Ebben a rendszerben jóformán bármilyen civil ügyről van szó, elkerülhetetlen a Fidesz-rezsimmel való konfrontáció. A civil-szféra aktivistái nem pusztán saját létük védelmében küzdenek a polgári demokratikus jogállamért, hanem elsősorban az általuk képviselt ügy érdekében. Ez még akkor is tiszteletre méltó harc ha egyébként tudjuk, hogy az NGO-szektor lényegéből fakadóan nem a kapitalista rendszer meghaladásának platformján áll.

Aki nem vállal szolidaritást a rezsim által üldözött civil-szektorral, az gyakorlatilag az Orbán-féle nyomorúságos és pitiáner diktatúrát támogatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr1006793023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása