Autoriter rezsim

Címkék: demokrácia Orbán

2022.04.04. 09:34

Kelet-Európában, a nyugat-európai centrum perifériáján az utóbbi kétszáz évben szilárdult meg a kapitalizmus. A kapitalizmus sokféle politikai rendszerben jól érzi magát, de a liberális polgári demokrácia tartósan csak a centrum-országokban működik. A félperiférián, így Magyarországon is csak rövid átmeneti időszakokban volt demokrácia. Legutóbb 1990-2010 között, és az sem hagyott jó emlékeket. Lebontották az államkapitalizmust, privatizáltak, elkótyavetyélték az állami vagyont, leépítették a szociális államot, emberek milliói vesztették el a munkahelyüket, tömeges munkanélküliség, óriási infláció, általános létbizonytalanság jellemezte a demokratikus korszakot.

2010 után Orbán folytatta elődei neoliberális gazdaságpolitikáját: akinek kevés van attól elvesz, akinek sok van annak ad. Mindezt kiegészítette a liberális demokrácia felszámolásával: Magyarországon autoriter, tekintélyelvű diktatúra van.

Az Orbán-rendszer olyan, mint a többi autoriter rendszer: az állami intézményeket a kormánypárt uralja, az ellenzéknek nincs beleszólása semmibe és nem nyerhet választást, a sajtószabadság folyamatosan szűkül, az állami propaganda kifejezetten fasiszta jellegű. És ami a rezsimet összetartja: a vezetők és csatlósaik annyit lopnak, amennyit csak tudnak.

A hivatalos, legális politikától nem várhatunk semmit. Természetesen kívánjuk az Orbán-rezsim minél előbbi bukását, hiszen nincs kedvünk egy ilyen felfuvalkodott, hazug és aljas tolvaj uralma alatt élni. De tudjuk, hogy csak magunkra, egymásra, a társadalmi szolidaritásra, a rendszer elleni harcra számíthatunk. A szerveződés, a csoportszervezés, a mozgalomépítés, a létező küzdelmekben való részvétel, az utcai jelenlét hozhat valódi változást.

Orbán egyelőre itt marad velünk és szívja a vérünket, de a kapitalista rendszer elleni harc folyik tovább. Le az állammal! Le a kapitalizmussal!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr7417797011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása