A rosszak legyőzték a jókat? A helyzet ennél bonyolultabb.

Negyven évvel ezelőtt e napon döntötte meg a hadsereg Pinochet tábornok vezetésével a Népi Egység által vezetett kormányt. A puccs során több ezer embert meggyilkoltak (Salvador Allende elnököt is), több tízezren kerültek börtönbe, és sok ezren emigráltak. Az ezt követő két évtizedben Chile a neoliberális politika kísérleti terepévé vált: korlátlan lehetőségek a tőke számára, és a szociális állam minél teljesebb visszaszorítása. Mindez egy katonai diktatúra által végrehajtva.

Csakhogy Allende személyében nem a forradalom szenvedett vereséget. A Népi Egység szociáldemokrata programot valósított meg: lassú tempójú életszínvonal emelés, a bérmunka és az árutermelés valamint a polgári demokrácia keretei között.

A Szovjetunió és az USA imperialista küzdelmének évtizedei („hidegháború”) alatt mindkét fél nekidühödve védelmezte érdekszféráját. Az USA Latin-Amerikában a legkisebb balosnak tűnő elhajlást is igyekezett minden eszközzel eltaposni. A chilei puccs a CIA egyik legnagyobb szabású akciója volt, de nem biztos hogy akkor is sikerrel jártak volna, ha a fellázadt proletariátussal kellett volna farkasszemet nézniük.

A szociáldemokrácia nem forradalmi irányzat, és nem is antikapitalista. Nem kívánják megszüntetni sem a tulajdont sem a termelési viszonyokat, és nem közösségi társadalom létrehozása a céljuk. Amennyiben hatalomra jutnak, minden eszközzel igyekeznek fékezni a forradalmi törekvéseket, bebörtönzik vagy meggyilkolják a kapitalizmus megdöntésére törekvő csoportok tagjait. Aztán meg csodálkoznak amikor a külső vagy belső ellenforradalom támadása során nem áll mögéjük a nép.

Vannak rossz és vannak nem annyira rossz szándékú kapitalisták, de akárhogyan is alakul a köztük folyó hatalmi küzdelem, mindig mi fizetjük meg az árát.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr275507266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása