Fehér Rózsa

Címkék: antifasizmus

2016.11.07. 03:29

„Lehetetlenség intellektuális vitát nyitni a nemzetiszocializmusról, mert racionálisan védhetetlen. Helytelen nemzetiszocialista filozófiáról beszélni, mert ha létezne ilyen entitás, az ember elemzés és vita útján bizonyíthatná a hitelességét vagy az ellenkezőjét. A valóságban a helyzet egészen más. A mozgalom kezdettől embertársaink becsapásán és elárulásán alapult, már akkor is rothadt volt belülről, és csak az állandó hazugságok tartották életben. Hitler „könyvének” egyik első kiadásában állítja (a könyv a legrosszabb németséggel íródott, amit valaha olvastam, ám a költők és gondolkodók nemzete a Bibliával egy szintre emelte): „Hihetetlen, milyen mértékben el kell árulni egy nemzetet ahhoz, hogy kormányozható legyen.” Kezdetben a nemzetnek ez a rákos kinövése azért nem volt különösebben feltűnő, mert még működtek a közjó intézményei, és kordában tartották. Ám egyre nagyobbra nőtt, és mintha egy végső rohamban kifakadt volna: az egész testet megfertőzte. A mozgalom korábbi ellenzői szinte mindannyian elrejtőztek. A német értelmiség pincékbe bújt, és mint a fénytől, naptól elzárt növény, küzd a sötétben, de lassan megfullad. Közelít a vég. A mi feladatunk újra megtalálni egymást, egyik embertől a másikig továbbítani az információt, kitartani a célunk mellett, és nem pihenni, amíg az utolsó embert is meg nem győztük: sürgős szükségünk van a támogatására a rendszer elleni küzdelemben. Ha a nyugtalanság hulláma végigsöpör az országon, ha már „ott lesz a levegőben”, ha sokan csatlakoznak az ügyhöz, akkor egy végső, nagy erőfeszítéssel lerázhatjuk ezt a rendszert. Végül is a terror vége jobb a végtelen terrornál.”

Részlet a Fehér Rózsa egyik röpcédulájából. A csoport 1942-43-ban ezerszámra terjesztett ilyen és hasonló felhívásokat. A tagok többségét, főleg müncheni fiatalokat, 1943-ban kivégezték a nácik.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr6411938241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása