Szabadon születni

2012.09.28. 17:30

A szülés szabadsága

 

Mitől függ, hogy milyen emberek vagyunk? Mi határozza meg azt, hogy milyen a lelki egészségünk, mennyire vagyunk kiegyensúlyozottak, hogyan kezeljük a problémákat? Mindez sok tényezőtől függ, de az biztos hogy vannak olyan történések, melyek bizonyos személyiségvonásokat egy életre meghatároznak. A kiegyensúlyozott várandósság, a háborítatlan megszületés, a kötődő nevelés, a családi ágy, a hosszan tartó szoptatás megfelelő alapot adhat a felnőttkori lelki harmónia megtalálásához. (Akinek nem ez jutott osztályrészül az se keseredjen el, attól még lehet boldog!)

Szeptember 20-án volt a Freedom for Birth című film világpremierje, sok országban, így Magyarországon is több városban levetítették a filmet, közösségi helyeken, magánlakásokban. A dokumentumfilm a szülés körüli világhelyzetet mutatja be, és Geréb Ágnes története az egyik központi szál, mivel ez a történet jól illusztrálja az állapotokat. Geréb Ágnes jelenleg házi őrizetben van, és két év börtönre ítélték. Vele együtt magát az otthonszülést ítélték el, hiszen Ági az utóbbi huszonöt évben háromezer gyermek háborítatlan, természetes módon való megszületésénél segédkezett. A film érzékelteti hogy a világ minden országában az egészségipar szemlélete uralja a szüléseket. A gyógyításban alapvetően egyébként is a pillanatnyi reparáció a lényeg, kicsit helyrepofozzák az emberi robotokat, hogy minél hamarabb mehessenek vissza dolgozni. A szülészet is egy nagyüzem. Ez a terület ráadásul a patriarchátus egyik fellegvára. A női tudást férfiak ellenőrzik. Vannak országok ahol jobb a helyzet, néhány helyen a szülészorvosok helyét egyre inkább a bábák veszik át. De nem ez a jellemző: a legtöbb országban a nő nem dönthet szabadon a saját gyermeke megszüléséről. Aki megpróbál a szülészorvosok diktatúrájával szembe menni –pl. az USA-ban-, az könnyen a gyámhatósággal kerül szembe. Volt rá példa, hogy egy nő szülése előtt nem akarta nyilatkozatban felhatalmazni a kórházat minden beavatkozásra, ezért a kórház a gyámhatósághoz fordult, mondván a nő veszélyezteti még meg sem született gyermekét, a hatóság pedig megszületése után elvette tőle a babát. Egy másik nőt, aki egy korábbi császármetszéses szülés után otthon szerette volna világra hozni második gyermekét a rendőrök a gyámhatóság kérésére megszíjazva szállították be egy kórházba, ahol kioperálták a babáját.

Magyarországon a bábákat üldözik. Minden bizonnyal az orvosi kamara szülész-nőgyógyász szakmai kollégium nyomására a hatóságok sorozatosan indítottak eljárásokat Geréb Ágnes, és az otthonszületéseknél segédkező csoport tagjai ellen, és végül sikerült őt 2 év börtönre ítélni – jelenleg hosszú ideje házi őrizetben van. A kórházakban rendszeresek a szülés közbeni sérülések, halálesetek, a sérülési arány sokkal rosszabb mint az otthonszüléseknél, ennek ellenére még soha nem ítéltek el szülészorvost. Magyarországon 3000 otthonszületett gyermek közül ketten haltak meg, kivédhetetlen okból. Minden kórháznak rosszabb a statisztikája.

A most bemutatott film az első egy sorozatból, a világméretű kampány célja az orvosok és döntéshozók szemléletének megváltoztatása. A cél eléréséhez társadalmi nyomásra van szükség, „népharagra”, mert ettől várható eredmény. Szembesíteni kell a szülész-nőgyógyász szakmát azzal, hogy nagyon sokan tartják őket az orvosi szakma legaljának, mind morális, mind szakmai tekintetben. Ez az egyik terület, ahol a legtöbb az illegális jövedelem, és a szülészorvosok azok, akik többsége még életében nem látott háborítatlan, természetes módon zajló szülést. (Tegyük hozzá: nem is ez a dolguk, hanem az hogy a háttérben várakozzanak, ha esetleg szükség lenne rájuk. Akkor viszont miért avatkoznak mindig bele ebbe a folyamatba? Miért? Hogy legyen hivatkozási alapjuk a súlyos összegek elkérésére.)

Bízunk benne hogy lesz hatása a kampánynak, a bábákat nem zárják sehol börtönbe, és egyre több kisgyermek jöhet szabadon a világra.

Tudjuk, hogy ez csak az indulás, mert a kizsákmányolás ránk kényszeríti a versenyt, az életharc pedig könnyen felborítja lelki egyensúlyunkat, de nem mindegy, hogyan indulunk el ezen a küzdelmes úton, amit emberi életnek hívunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr474808738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása