Fasizmus és nemzet

2012.11.15. 12:58

A fasizmus ideológiai elemek zagyva halmaza, de az egyik fontos eleme a nacionalizmus. A kapitalizmus létrehozta a modern nemzetet és a nemzetállamot, és a tőkés érdekek mentén kialakult a nacionalizmus. A náció eredetileg a családi kötelékekre utalt, ugyanakkor a nemzeti tudat korábbi mint a kapitalizmus. Valójában már az emberiség őstörténetének időszakában voltak előzményei, a törzsi egységtudat formájában, amely csak az adott törzs tagjait tekintette a közösséghez tartozónak. Pontosan ez a probléma lényege, hogy a közösségek zártak voltak és a többi közösséghez ellenségesen viszonyultak – ez a különböző embercsoportok közötti elkülönülés idővel szétzilálta a közösségeket. A tulajdon és a csere felszámolta az ősi közösségeket és kialakult a mai civilizáció.

A törzsi (és nemzeti) egység élesen szemben áll az emberiség egységesülésével. A jelenleg létező nacionalizmus a világméretű emberi közösség létrejöttének az egyik fontos (talán a legfontosabb) ideológiai akadálya. Választani kell: nemzeti vagy emberi közösség? Nemzet vagy emberiség? A kettő együtt nem megy. (Arról nem is szólva, hogy a nemzet mindig csak látszatközösség, hiszen kizsákmányolónak és kizsákmányoltnak soha nem azonosak az érdekei, akármilyen nyelven is beszélnek.)

A fasizmus szorosan kapcsolódik a nacionalizmushoz többek között azért is, mert a nacionalizmus remekül szolgálja a fasizmus egyik fő célját, a szabad emberi közösségek elpusztítását. A fasizmus elleni küzdelemben ezért sem lehet helye a nacionalizmusnak. A nemzeti alapon álló antifasizmus csak politika, politikai játszma, nem képes a probléma gyökeréig hatolni, nincs más célja mint hogy az egyik párt uralmát egy másiké váltsa fel. De ez nem sokat ér.

A mai európai trend alapján az egyik lehetséges forgatókönyv a további fasizálódás, és ebben a folyamatban az az igazán veszélyes, hogy ez nem feltétlenül fasiszta pártok hatalomra jutását jelenti. A jobbiknak kizárólag akkor van esélye kormányra kerülni, ha a fidesz beveszi őket a koalícióba (ez egyébként simán megtörténhet). Viszont ha a jobbik el is tűnik a süllyesztőben (ami szintén megtörténhet), ez még nem jelentené a fasizmus eltűnését is. A politikai rendszer –akár fasiszta párt nélkül is- a fasizmus irányába halad, és egyre szélesebb a fasizmust elfogadó vagy éppen toleráló népesség is.

Ebből a szempontból sok párhuzam fedezhető fel a 80-90 évvel ezelőtti és a mai Európa között. Közbevethető, hogy hajdanán –ellentétben a mai demokráciával- totaliter rendszerek alakultak ki. Én azt hiszem hogy a kapitalizmus önmagában totális rendszer, az élet minden területét, minden emberi kapcsolatot áthat és igyekszik a maga képére formálni. A kapitalista viszonyokra épülő politikai rendszer csak olyan, mintha a mérget megfűszereznénk – lehet hogy egész jó az íze (mint egy gazdag és demokratikus országba a jól fizetett dolgozók élete), de mindenképpen a halálunkat okozza.  

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr224908434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása