Rasszista uszítás

2013.01.10. 12:15

A jelenlegi kormány egyik fő ideológusa újból bizonyította, hogy „mérsékelt” és „szélső”-jobb között szabad az átjárás. Bayer Zsolt január elején nekivadult náci uszítást eresztett ki magából, gyakorlatilag a cigányság elpusztításának programját meghirdetve. Ilyesmiket szokott ő írni, meglepetést nem okozott senkinek. Az egészben az az igazán dermesztő, hogy ezt már megszoktuk, a rasszista uszítás a mindennapjaink része, nincs olyan aki ne találkozna vele nap mint nap. Pontosan ezért kell feltenni a kérdést: mi folyik itt? Hol élünk? Mi ez az egész szörnyűség?

A jelenlegi autoriter konzervatív (és egyidejűleg populista) kormány stratégiája az utóbbi években megerősödött fasiszta mozgalommal szemben úgy jellemezhető: „kifogni a szelet a vitorlájukból”. A szélsőjobb által meglovagolt témákat átveszi a Fidesz: némiképp finomítva a saját képére formálja a fasiszta Jobbik programját. Ez látszólag működik, a szélsőjobb szavazók egy részét át lehet ezzel csábítani. A folyamat lényege azonban nem más mint az, hogy a Fidesz erőteljesen halad egy fasiszta rendszer jogi és ideológiai felépítése felé.

A magyarországi fasizmus ideológiájában kitüntetett szerepe van a cigányellenes rasszizmusnak. A roma kultúra élő kultúra, de annyira szoros a roma-magyar együttélés, és olyan szintű az összeolvadás, hogy a cigányság nem tekinthető a magyarságtól elkülönülő etnikumnak. Nem azt mondom hogy nem lehetséges roma identitás, vagy hogy a teljes beolvadást tartom kívánatosnak. Egyszerűen csak megállapítom, hogy a jelenlegi magyar populáció szerves része a cigányság, annyira szoros a kapcsolat, hogy nem lehet szétválasztani egymástól a magyarországi magyarokat és cigányokat.

Egyébként nem gondolom, hogy a nemzeti hovatartozásnak lenne bármiféle jelentősége. Mindnyájan emberek vagyunk, és elsősorban osztályhelyzetünk határoz meg minket, az, hogy milyen minőségű életre van lehetőségünk. Fontos még az éghajlat, talán a beszélt nyelvnek is van köze a gondolkodásmódhoz, de a nemzet alapvetően mesterséges kategória, a kapitalizmus terméke. Mesterséges dolog, nincs értelme hogy bármilyen értékítélet meghozatalában számítson. Azonban mivel elismerjük, hogy történelmi, gazdasági, egyéb viszonyok mégiscsak hatással vannak ránk, és ez okból használunk nemzeti kategóriákat, így kijelenthetjük: magyar és magyar-cigány ugyanaz a kategória. Nincs köztük semmiféle lényeges különbség.

A rasszizmus –akárcsak a nemzet- szintén a kapitalizmus terméke, és a funkciói is hasonlóak: szembefordítani egymással a kizsákmányoltakat. A magyarországi rasszisták fő célpontja a cigányság, minden erővel azon vannak, hogy egy etnikailag –sőt: fajilag- elkülönülő csoportot kreáljanak belőlük, akiket aztán mindenért lehet hibáztatni. A rasszizmusnak semmi köze a tapasztalatokhoz, a „valósághoz”, sokkal inkább egy irracionális gondolat, ami innen-onnan összeszedett félinformációkkal, eltorzított, hamis adatokkal igyekszik igazolni önmagát, miközben semmi köze a tényeken alapuló, logikára épülő gondolatok világához.

A rasszizmus nem csupán egy torz eszme, hanem egy mozgósító ideológia, egy harci eszköz a hatalom megszerzéséhez. A fasiszta Jobbik elsősorban a cigányellenességgel akar szavazatokat szerezni. Magyarországon mélyen élnek a faji előítéletek, de ez szerencsére nem olyan mértékű, hogy ebből akár csak szerény többségű választási győzelmet lehetne kovácsolni. A rasszizmussal mozgósítható emberek csekély kisebbséget jelentenek, de mivel hangosak, valós erejüknél jóval erősebbnek látszanak. Ez egy aktív bűnbanda, folyamatosan uszító kétes figurák gyülekezete. Országos méretekben elég néhány száz ráérő ember, hogy minden netes fórumot elárasszanak a rasszista propagandával. Van néhány tucat főállású rasszista, a többi pedig egyszerű önkéntes. Számukra az uszítás erkölcsi parancs, nem tudnak jól aludni, ha esetleg eltelik egy nap anélkül, hogy szidnák a cigányokat. Ez egy rögeszme náluk, egy mentális betegség, ami sajnos fertőző. Azért tud terjedni, mert jól meghatározható politikai funkciója van: a kapitalista rendszer egyik ideológiai támasza. A rasszizmus radikális eszköz, és bár a kapitalizmus ab ovo rasszista, ezt az eszközt tömeges méretben csak akkor használja, ha egyéb ideológiai támasztékai megroggyannak. Mint például manapság, amikor a jóléti kapitalizmus ábrándjai egyre haloványabbak.  

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr675009920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása