Lehetne jó a kapitalizmus?

2013.05.22. 12:18

A címbeli kérdésre rövid a válasz: NEM!

Pedig sokan vélik úgy, hogy a kapitalizmus lehetne jobb is, ha jól csinálnák. Hozzáértő, felkészült politikusok, szakértők minden irányítói szinten, és akkor döcöghetne a kapitalista szekér, egész kényelmesen utazhatnánk rajta egész életünkben. Az a probléma, hogy ez az elképzelés a dolgozó és boldoguló emberekből álló kapitalista társadalomról nem több egy mítosznál. A rendszer propagandagépezete életünk kezdetétől sulykolja belénk, hogy lehetséges emberi életet élni a jelenlegi tulajdonviszonyok között. Vannak ugyan kisebb problémák –háború, éhezés, munkanélküliség, a környezetpusztítás, stb.- de ezek abból adódnak, hogy a kapitalizmus nem működik elég jól, nem tud kiteljesedni. Nos, a helyzet az, hogy a kapitalista világrendszer pontosan így működik: a gazdaság a kizsákmányolt emberek milliárdjainak –az én, a te, a barátok, rokonok, ismerősök- véréből és verítékéből táplálkozik. Száz ember gürizik haláláig azért, hogy egy élvezze munkájuk gyümölcsét.

A jól működő kapitalizmus képe nem több ócska propagandafogásnál. Lehet álmodozni a skandináv, a nyugat-európai vagy kanadai jólétről, de teljesen fölösleges. Történeti okokból, a bolygó néhány kisebb területén a társadalomnak viszonylag széles rétege –de persze sohasem az egész társadalom, sohasem minden ember- tud (vagy inkább csak tudott, néhány évtizedig) viszonylag magas életszínvonalon megélni, de ki gondolhatja azt komolyan, hogy mondjuk egy svéd autógyári munkás élete annyira vonzó, hogy ez igazolhatja a kapitalizmus fennmaradását? Hiszen ennél sokkal többet nem tud számunkra ígérni a rendszer, és az a nagy büdös valóság, hogy még ennél is sokkal kevesebbet tud nyújtani.  

Az is súlyos tévedés, hogy egy jobb kormányzat jobb életet tudna idevarázsolni. Elviselhető munkát, magas fizetést ez a rendszer nem lesz képes biztosítani, és az a helyzet, ha biztosítana is, az is csak nyomorult bérrabszolgaság lenne. Emberhez méltó élet és kapitalizmus egymást kizáró fogalmak: mindkettő csak a másik elpusztítása árán valósulhat meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr35312720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása