A válság neve kapitalizmus

2013.07.16. 22:09

Nincs a bolygón olyan régió, ahol ne jelentkeznének gazdasági-társadalmi problémák, és ritka az a hely, ahol könnyű lenne megoldást találni ezekre a problémákra. A legfőbb probléma az emberiség többsége számára az alapvető fizikai és lelki szükségletek kielégítése. Ha van értelme az emberi életnek, akkor az nem más, mint létrehozni azokat a feltételeket, melyek az emberi közösség tagjainak az emberi nemhez méltó életet biztosítanak. A cél, amiért érdemes emberként élni: minden ember lakjon jól, senki se fázzon, senki se nélkülözzön, senkit ne kényszerítsenek a körülmények értelmetlen tevékenység végzésére. Szűnjön meg a létbizonytalanság, a holnaptól való rettegés.

A kapitalizmus hajdanvolt fénykorában, a 20. század második felében azt állította magáról, hogy képes ilyen feltételeket biztosítani számunkra. Nem szorul különösebb bizonyításra, hogy ez hazugság: a kapitalizmus kizárólag egy szűk embercsoport, az uralkodó osztály számára képes biztosítani a fizikai szükségletek teljes kielégítését. Ugyanakkor azt kell mondanunk, hogy a burzsoázia sem él emberhez méltó életet –már csak azért sem, mert a kevesek jólétének az ára a túlnyomó többség nyomora.

Mivel a kapitalista világrendszer soha nem fog tudni az emberi közösség tagjainak olyan életet biztosítani, melyet az évmilliók evolúciója során kifejlődött emberi nem képes lenne létrehozni a saját számára, ezért a kapitalizmusnak pusztulnia kell. Ez a rendszer maga a válság: az emberiség legnagyobb problémája a kapitalizmus létezése.

Meg kell haladnunk a civilizációs paradigmát, túl kell lépnünk az agyunkba égetett, a rendszert szolgáló alaptörvényeken: meg kell szüntetni a tulajdont és száműzni kell az emberi kapcsolatokból a cserét. Csak így jöhet létre a világméretű emberi közösség, csak így adhatunk értelmet az emberi létnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr435408872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása