Szeptember 11.

2013.09.12. 08:25

2001-ben e napon ritka látványos merényletsorozatra került sor: eltérített utasszállító repülőgépeket használva rakétának lerombolták a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyait, és az USA hadügyminisztériuma, a Pentagon egyik szárnyát. Az eseményeket az egész világon –az első repülő becsapódása után- élőben közvetítették a tévécsatornák. A következményeket –az állami ellenőrzés hihetetlen mértékű kiterjesztése, háború Afganisztán ellen, az al-Kaida hálózat kiterjedése a fél világra- nem lehetett előre kiszámítani, ennek ellenére számtalan összeesküvés elmélet született az események hátteréről.

Szerintem szeptember 11 az volt, aminek látszott. Egy csoportnyi –jelentős tőkével megtámogatott- halálraszánt fanatikus lerombolt egy szimbolikus épületet.

Ez az esemény egy olyan háború epizódja, ahol nincs jó oldal. Az USA –jóllehet a világ csendőrének tűnik fel, bár egyre erőtlenebb ez a csendőr- nem irányítója, pusztán része a világméretű kapitalista rendszernek. Az államok a tőke védelmezői és szolgálói, és az, hogy jelen esetben az USA-kormányzat az egyik hatalmi központ tartópillére, nem állandó állapot.

A háború résztvevői a másik oldalon a különböző, helyi hatalommal rendelkező csoportok, melyek semmivel sem jobbak a nyugati kapitalizmusnál. Az al-Kaida, vagy bármelyik, az USA irányvonalától eltérő politikát folytató állam ugyanolyan nagy szar mint bármelyik nagyhatalom. Küzdenek egymás ellen a hatalomért, a befolyásért, saját tőkés érdekeikért, de abban minden kormány, minden állam, és ha már az iszlám fanatizmus a téma, minden egyház  egyforma, hogy fő céljuk a mi kizsákmányolásunk fenntartása.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr735508456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása