Kultúrpolitika

2013.09.23. 12:22

A nacionalista kormány pénzt ad a Kárpátia nevű zenekarnak, nincs ebben semmi meglepő. Az ún. „nemzeti rock” soft-náci uszítása teljesen belefér a fideszes világképbe. Béna alakok igénytelen zenét játszanak ostoba közönségnek, ez pontosan olyan irányzat, ami a kormányzati kultúrpolitika számára kiemelten támogatandó. Egy-két éven belül fel fognak tűnni a fasiszta zenekarok az állami rádióban, bár egyelőre még csak FankaDeli, jobbikos fasiszta énekes politikamentes dalait merik nyomatni.

Nemcsak azért támogatja a nacionalista kormány a fasiszta „művészeket”, mert az igénytelen nemzeti csúfságokat szeretik –egyébként persze többnyire tetszik nekik, egy konzervatív politikusról okkal feltételezhetjük, hogy pocsék ízlése van, valahol a magyar nóta- operett-zenés komédia vidékén érzi otthon magát. Viszont az a pár jobboldali művész aki van, már kapott épp elég díjat és pozíciót. Az olyan zseniális alkotók mint Balázs Péter -bár ő most budapesti színházra vágyik, lehet kap egyet- vagy Kovács (vagy valami hasonló) Ákos mellett kénytelenek elővenni a nácikat, mint Dörner vagy a Kárpátia, hiszen valakinek csak oda kell adni azt a kevés kis pénzt, amit a kormány művészetre költ! El kell foglalni minden pozíciót, a kulturális intézményeket, iskolákat, közgyűjteményeket, de már nincs elég pártkatona, aki pozícióba ültethető. Így aztán muszáj a szellemi hátországból, a fasiszta mocsárból kiemelni embereket.

Ha külföldieknek megmutatnánk Vidnyánszky –a Nemzeti Színház új igazgatója- és Alföldi –az előző igazgató- arcképét, és megkérdeznénk, melyik a színházigazgató és melyik a kétszázholdas nagygazda, valószínűleg hasonló válaszokat kapnánk. Ez a szellemiség jellemzi a kultúrpolitikát: a nacionalista giccs uralja a szellemi horizontot. És ez ennél még sokkal rosszabb is lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr855529624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása