Diktatúrát akar-e Orbán?

2013.10.18. 09:17

A kérdés túlhaladott –már nincs jelentősége Orbán személyes akaratának.

Hajdanán, pályája kezdetén valószínűleg nem egyeduralomról álmodott, de már akkor is hajlamos volt a főnökösködésre. Ez a hajlam aztán teljesen eluralta a ’90-es évek közepén, a Fidesz ideológiai fordulata során, amikor a párt liberálisból átváltozott konzervatív-nacionalistává. Pártját átalakítva felszámolt minden frakciót, centralizálta a pártvezetést, és önmagát helyzete az abszolút döntéshozó pozíciójába. Miután 2010-ben a szavazók 53%-a a Fideszre szavazott, ezt a működési modellt Orbán az egész államigazgatásra kiterjesztette. Néhány év alatt szinte minden vezetői posztra lojális pártbürokraták kerültek, és mivel a kinevezés elsődleges szempontja a párthűség, a szakmai hozzáértés mára lényegtelenné vált. Az így pozícióba került emberek jól tudják minek köszönhetik a karrierjüket -és mit vár el tőlük a párt-, számukra életbevágó a rendszer fennmaradása.

Mára a gépezet önjáróvá vált. A sok kis helyi diktátor belesimul a nagy nemzeti együttműködő diktatúra rendszerébe, és ez a működési mechanizmus folyamatosan újratermeli önmagát. Orbán ma már ha akarná se tudná visszafordítani a demokrácia felszámolásának folyamatát –ezért fölösleges feltenni a címben szereplő kérdést-, de nyilván esze ágában sincs feladni másfél évtizedes küzdelme célját. Orbán ilyen rendszert akart, a pártkatonák által irányított lojális alattvalók országát, és sikerült tervét megvalósítania. Trónol a maga által épített piramis tetején, és nagyjából annyira méltóságteljes mint egy dölyfös, felfuvalkodott mérges kiskakas a saját szemétdombján.

A hatalmi gépezet önjáró. Ha 2014-ben meg is bukik a jelenlegi kormánypárt a választásokon, az általa kiépített apparátus egy ideig biztosan a helyén marad. A felálló új kormány részéről valószínűleg legfeljebb arra lesz szándék, hogy a pártkádereket leváltsák, és nem arra hogy demokratikus struktúrák kiépülését segítsék elő a társadalom  minél több területén.

Most semmi optimista jóslatot nem tudok ideírni a végére.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr535583462

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy radikális, liberális és alternatív szervezet emlékére 2013.10.18. 10:42:31

A 168 óra előszedte a FIDESZ egyik szórólapját még 1990-ből, abból az időszakból, amikor szépreményű gimnazistaként átkoztam a fiatalságomat, hogy emiatt még nem mehetek el az akkor még nevével önazonos Fideszre szavazni. Kénytelen vagyok szó szerint i...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása