A "haza" védelme

2014.01.21. 13:15

A „hazát” akarják megvédeni a különféle fasiszta csoportok, ez a fő jelszavuk. Ezt üvöltik habzó szájal, és úgy tűnhet, hogy sokan vannak. Valójában mindössze néhány, egyenként pár tucat tagot számláló csoportról van szó –bár körülveszi őket egy több ezer fős holdudvar-, némelyik nácinak, hungaristának, gárdának vagy szurkolói csoportnak nevezi magát, sőt van amelyik betyárnak. Néhány tucat kigyúrt és elhízott köztörvényes nekiáll megvédeni a hazát.

A valódi betyároknak annak idején egészen más céljaik voltak. Elsősorban saját magukat akarták megvédeni, és hogy támogatói hálózatuk megmaradjon, időnként felvállalták a legszegényebb falusi rétegek érdekvédelmét, a maguk eszközeivel: megbüntették, kirabolták a földesurakat, kereskedőket. Ugyanakkor áldozataik többsége nem a gazdagok közül került ki.

Harcban álltak az aktuális hatalommal, akárki is volt az, török, osztrák vagy magyar. A központi hatalom meggyengülése idején egyes csoportjaik politikai szerepet is vállaltak –pl. Rákóczi idején, vagy 1848-49-ben-, de távolról sem a „haza” védelmében, hanem politikai okokból, a –lázadó- hatalmi csoport által megígért népjóléti intézkedések, például a jobbágyfelszabadítás támogatása miatt. A betyárok nem „hazafiak” voltak, és természetesen nem voltak rasszisták sem.

A nácik védenék a hazájukat? Ilyesmi még sohasem történt. A nácik, fasiszták, hungaristák sok országot leromboltak, de a legnagyobb kárt mindig a saját országuknak okozták. Minden fasiszta, aki a hatalom közelébe jutott, hullahegyeket és romhalmazt hagyott maga után a saját „hazájában”.  A mai fasiszták, a „haza védelmezői” is rombolni és gyilkolni akarnak, és mivel sohasem bátorságukról voltak híresek, ezért a legkiszolgáltatottabb, legelesettebb társadalmi csoportok ellen uszítanak. Ha ezek akarnak valamit megvédeni –a „hazát”-, akkor azzal nekünk nem sok dolgunk van. Mi valami egészen másért harcolunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr95773438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása