Karl Marx

2014.01.22. 15:39

Marxról mindenkinek van véleménye, Marx munkásságát mindenki ismeri valamennyire, de többnyire rosszul. Ez egyrészt érthető, hiszen az utóbbi 150 évben minden hatalom, minden rendszer hazugságokból építette fel saját Marx-képét, másrészt mégiscsak érthetetlen, hiszen Marx írásai bárki számára hozzáférhetőek, nincs akadálya hogy bárki beleolvasson írásaiba, és így valós képet alakíthasson ki róla.

Karl Marx célja a kapitalizmus elpusztítása volt. Ennek érdekében arra törekedett hogy részletesen, a lényegig hatolva leírja a kapitalizmus működését, és sikerült is megfogalmaznia a rendszer törvényszerűségeit. Ha le akarod rombolni a rendszert, tisztában kell vele lenned, hogyan működik. Ehhez nyújt alapvető segítséget Karl Marx írásainak olvasása, feldolgozása, megvitatása. Marx legtöbb írása nem nehéz olvasmány, bárki megértheti – hiszen arról a világról ír, amiben mi mindnyájan élünk.

Hogy némi praktikus tanácsot is adjak: a Tőke olvasmányos, de kezdetnek inkább a Bérmunka és tőke, vagy a Gazdaság-filozófiai kéziratok 1844-ből című írásokat ajánlom. Csupa világos megállapítás arról, milyen szabályok irányítják a tőkét, milyen törvények teszik ezt a rendszert totális rendszerré, miért és hogyan határozza meg a profitszerzés kényszere az életünket minden vonatkozásban.

Marx egész életében szervezte a kapitalizmus elleni harcot. Nyilván sok mindent rosszul csinált, de tevékenysége sok tapasztalattal gazdagította a forradalmi mozgalmat. A különféle csoportok, szervezetek sokszínűsége ne tévesszen meg senkit: egy antikapitalista mozgalom van, és az egymással sokszor harcban álló irányzatok –amennyiben valóban antikapitalisták- mind ennek a mozgalomnak a részei.

Mármost miben is áll az antikapitalizmus? Ennek megválaszolásához is segítséget nyújt a marxi életmű. Ha tudjuk hogy mi a tőkés rendszer alapja, akkor azt is tudjuk mi szükséges a kapitalizmus elpusztításához: a rendszer alapjainak lerombolása. A használati érték és a csereérték elkülönülésének megszüntetése, azaz a tulajdon és a csere –mindenféle tulajdon és mindenféle csere- megszüntetése. Az elidegenedés, a kizsákmányolás, a pénz, az osztálytársadalom, az állam, a munka mind-mind ezekre az alapokra épül. Ha valaki nem a kapitalizmus gyökerestől való kiirtására törekszik, az egész egyszerűen nem antikapitalista.

A szociáldemokrata, majd az úgynevezett „kommunista” (annyi közük volt a kommunizmushoz, mint egy szupermarketnek a bőség kosarához) mozgalom egészen más dimenziókban gondolkodott. Az úgynevezett „szocialista” országok ugyanolyan elidegenedett, kizsákmányoló osztálytársadalmak voltak, mint bármelyik kapitalista állam. Mi köze ehhez Marxnak? Semmi. Kissé groteszk amikor a kapitalizmus fenntartói Marxra hivatkozva akarják igazolni a saját, teljes mértékben kapitalista politikájukat.

Abban viszont semmi különös nincs, ami most Magyarországon folyik. Mivel a fasizmus egyfajta kapitalista élcsapat, nem csoda hogy egy fasizálódó országban a kapitalizmus kérlelhetetlen ellensége, Karl Marx nemkívánatos személyiség.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr295775290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soc 2014.02.13. 21:29:59

Ilyen irast ritkan lehet magyarul olvasni sajnos.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2015.01.29. 17:02:24

Hát az igazság ott ólálkodik a kertek alatt. :)
Ebből se lesz címlap, haver. :)
Inkább abból, hogy csináljunk mákos süteményt.

Köszi az írást.
süti beállítások módosítása