Politikai korrektség

2014.04.16. 08:07

A politikai korrektség fogalma az 1968-as forradalmi hullám egyik öröksége: nem tűrhető a faji, nemi, életkori, stb. előítélet, az ezen előítéleteket tükröző pejoratív jelzők használata, illetve az előítéletes gondolkodásmód. Normális ember nem mesél szőke nős vicceket, nem emlegeti valami „vicces” fedőszóval a romákat, és nem tekinti magát azért magasabb rendűnek, mert férfi vagy mert fehér a bőre.

Az utóbbi évtizedekben a korrektség az észak-amerikai, európai polgári demokráciákban többé-kevésbé beágyazódott a széles társadalmi közvéleménybe és a jogrendszerbe. Az ezredforduló után, összhangban a kapitalizmus általános és mélyülő válságával, a tőke egyre agresszívabb eszközökkel igyekszik biztosítani az árutermelés zavartalan működését. A kibontakozó európai fasizmus ideológiai előkészítése jegyében felerősödtek a politikai korrektség elleni támadások is, hiszen a politikailag korrekt gondolkodásmód alapvetően a társadalmi szolidaritás megnyilvánulása, és mint ilyen, gyökeresen más értékrendet képvisel, mint amit az éleződő verseny megkövetel. Természetesen a politikai korrektség önmagában nem antikapitalista gondolat. A kapitalizmus soha nem fog megszabadulni alapvetően rasszista és patriarchális karakterétől, de bizonyos határok között a politikai korrektség értékeit képes integrálni. Ugyanakkor antikapitalista mozgalom nem lehetséges a rasszizmus és a szexizmus elutasítása nélkül.

A politikai korrektség elleni kirohanások egyre gyakoribbak. Néhány példa:

-a náci mozgalmak ideológiai offenzívájának része a korrekt szóhasználat elleni harc is, ez látható a kurucinfón, vagy a „Tolvajkergetők” sunyi uszítóinál.

-Orbán Viktor néhány éve a „politikai korrektség börtönéből való szabadulást” hirdetett.

-Seres László, a kapitalista kizsákmányolás talán leglelkesebb híve, nemrégiben a népszerű liberális hetilap, a Magyar Narancs szemléletét a szexizmustól megtisztítani igyekvő petíció kapcsán fakadt ki a „polkorrekt átnevelőtábor” ellen. Mindezt úgy, hogy közben önmagát feministának igyekszik beállítani.

-De még a punk színtéren –amely persze csöppet sem mentes a szexizmustól- is találunk példát a politikai korrektség elleni megnyilvánulásokra. A –talán- legjobb crust banda, a Human Error, melynek amúgy többnyire a szövegei is jók, egyik számában „anarchista fasizmusról” fantáziál.

-Mindenféle árnyalatú publicisták gyakran szörnyülködnek skandináv vagy német antiszexista pedagógiai megnyilvánulásokon.

Mi a magunk részéről biztosak vagyunk benne, hogy a kapitalizmus felszámolása egyben a patriarchátus és a faji felsőbbrendűség tudatának megszüntetését is jelenti.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr336042735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása