A társulás értelme

2014.07.21. 19:33

"Az emberi társulásokat, a társulások értelmét egyetlen fő cél határozza meg: kiharcolni az embereknek a jogot, hogy különbözőek, sajátosak legyenek, hogy a maguk módján, egyénileg érezzenek, gondolkodjanak, éljenek a világon.

Az embereknek ahhoz, hogy kiharcolják, vagy megvédhessék, vagy kiszélesíthessék ezt a jogot, egyesülniük kell. És ekkor megszületik egy rettenetes, félelmetes erejű előítélet, mely szerint ez az egyesülés a faj, Isten, a párt, az állam nevében nem eszköz, hanem maga az élet értelme. Nem, nem és nem!

Az életért folytatott küzdelem egyetlen igazi és örök értelme az ember, az ő szerény sajátszerűségével, és azzal a jogával, hogy rendelkezhessék ilyen sajátszerűséggel." 

Vaszilij Grosszman: Élet és sors  (1960)

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr46530219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása