Sztrájkhullám - 2019

2019.03.19. 15:30

2018/19 telén a rabszolgatörvény és a további megszorítások elleni harcias tüntetések legelterjedtebb osztályharcos jelszava ez volt: ÁLTALÁNOS SZTRÁJK! Az Orbán-ellenes mozgalom korábbi demokratikus jelszavaihoz képest ez komoly előrelépés, még akkor is, ha 2019 tavaszán nem bontakozott ki országos, általános sztrájk. Viszont a sztrájk, mint régi fegyver újból előkerült, nem telt el úgy nap, hogy valamilyen formában ne került volna említésre. Egy rövid lista a sztrájkokról:

-január 18 – 2 órás figyelmeztető, majd január 24-től egyhetesre tervezett sztrájk a győri Audi-gyárban. A munkabeszüntetés gyakorlatilag a teljes termelésre kiterjed, napközben ötezres létszámú munkásgyűléseket tartanak. A vezetés a hatodik napon megadja magát, kisebb módosításokkal megadja a kért béremelést.

-február 5. A Tesco bérszámfejtők sztrájkja.

-február 13-15. Miskolc, egy autóalkatrész-gyár ötszáz dolgozójából 50-60 munkás sztrájkol, a sikertelen akciót két nap után lefújják. Március elején 5 sztrájkoló munkást kirúgnak a gyárból.

-március 2. A paksi atomerőmű biztonsági szolgálatának dolgozói kétórás sztrájkot tartanak.

--március 6-án kétórás, majd március 12-től határozatlan idejű sztrájk indul egy autóalkatrész-gyárban Oroszlányban. A délelőtti műszak mind a 290 dolgozója sztrájkol, délutánra a vezetés elfogadja a béremelési követeléseket.

-március 9-én este az Opera kórustagjai mintegy felének sztrájkja miatt késve kezdődik az előadás.

-március 14. 7500 köztisztviselő sztrájkol.

-március 14. A hatvan tankerületből előzetesen négyben (4!) sikerült megállapodni az elégséges szolgáltatásokról, de ebben a négyben sem kezdődött pedagógussztrájk, mert azt a tankerület vezetése betiltotta.

március 6-án kétórás, majd március 12-én folyamatos sztrájk indul a Hankook dunaújvárosi gyárában. A 3100 dolgozó 70-80 %-a vesz részt az akcióban, a vezetés változatos fenyegetésekkel igyekszik leszerelni őket.

Ez két hónap termése. Az Orbán-kormány választások közeledtével osztogat némi béremelést, de ez évtizedes távlatban nem ellensúlyozza mindazt a megszorítást, amit a munkakörülmények romlása – új Munkatörvény szigorúsága, rabszolgatörvény, stb.- és a szociális állami funkciók elsorvasztása- oktatás, egészségügy – jelent a számunkra. Fasizálódó rendszer, uszító propaganda, a legszegényebb milliók mélyülő nyomora, fokozódó kiszolgáltatottság: ezt nyújtja nekünk a modern történelem legtöbbet lopó kormánya, az Orbán-rezsim. Ebben a sivár valóságban némi felüdülést jelent, hogy lassan és kis lépésekkel, de reagál a burzsoá offenzívára a kizsákmányolt osztály. Nem fogjuk örökké tűrni ezt a rendszert sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr6314701118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása