"Művészeti Akadémia"

2012.12.18. 09:05

Az autoriter kormányzatokat –mint például a jelenlegi magyarországi kormányt- nagyon jól jellemzi az, ahogyan a művészethez, a kultúrához viszonyulnak. Előszedik a többnyire tehetségtelen, a rezsim szellemi világához közel álló, lojális „művészeket”, sztárolják, döntéshozó pozícióba ültetik őket.

A kormány a saját ideológiáját próbálja rákényszeríteni a társadalomra, ezt az avítt, dohos horthysta szellemiséget, a konzervatív nacionalista vallásos világképet. Értelemszerűen kiemelten kezelik az ilyen szellemiségű művészeket –mint például a haláláig hithű nyilas (náci) Wass Albertet-, illetve az uralkodó politikai garnitúra ízlését tükröző giccses, művészileg igénytelen szellemi termékeket. A kulturális intézményekbe olyan embereket ültetnek, akiknél a lojalitás az elsődleges szempont. Mivel a fidesz-tábor intellektuális tekintetben nincs túl jól eleresztve így egyre igénytelenebb és tehetségtelenebb figurákat szednek elő, ha már nincs más akkor fasisztákat (a budapesti Új Színház igazgatója Dörner György) vagy zavart elméjűeket (Eperjes Károly a Nemzeti Színház helyettes vezetője).

Ez a folyamat korántsem ért a végére. A legújabb dobásuk az úgynevezett „Művészeti Akadémia” (MMA) –ami elsősorban nacionalista és csak másodsorban művészeti, egy-két valóban tehetséges, de többnyire tehetségtelen alakokból álló gittegyletként indult húsz éve- felfuttatása: ezt a szedett-vedett társaságot a művészetre fordított állami pénzek (a tőlünk elszedett pénz!) elosztójává tették meg. A kutyaütő politikusok megtalálták méltó párjukat a művészeti oldalon.

A kormány szemében a kultúra és a művészet semmi más, mint a rendszer szolgálóleánya, akin bármikor erőszakot követhetnek el.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr844971117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása