Weimar

Címkék: fasizmus

2015.03.03. 17:57

A weimari köztársaság jutott eszembe, a német történelem eme sajátos epizódja.

A világforradalom 1918-ben érkezett meg Németországba, és vetett véget a négy éve tartó mészárlásnak. A forradalom évekig tartó küzdelemben, újabb és újabb nekiveselkedések után elbukott, és a sok ezer halott forradalmár sírján megszületett az első demokratikus német állam. No, nem tartott sokáig, csak 1933-ig, de addig különös világ volt. A polgári szabadságjogok korábban ismeretlen szinten virágzottak, és miközben az utcákon egyre több egyenruhás alakulat masírozott, a nagyvárosi mulatókban és kabarékban végtelen partizás dübörgött. A világválság, a nyomor és munkanélküliség, majd a rendszer fasizálódása visszavett a vidám hangulatból, de a színpadon még szabadon lehetett beszélni. A nácik nem egyszerűen demokratikus úton kerültek hatalomra, sokkal inkább hatalmi háttéralkuk nyomán. A náci rendszer sem az égből pottyant alá, a korábbi évek egyre autoriterebb rendszere már jócskán előrehaladt a náci diktatúra kiépítésének folyamatában. Hitler készen kapta a parlamenti kormányzás kikapcsolásának lehetőségét. Sokan sejtették, hogy a barnainges hordától semmi jó nem várható, de mivel a kabarékban, a sajtóban még hangot kaptak a nácikat gúnyoló vélemények, kevesen tudták mekkora a baj.

Jobb színházba elvetődve gyakran találkozni manapság az Orbán-rezsimet kritizáló, vagy éppen gúnyoló kiszólásokkal. Felszabadultan, bár kissé keserűen röhöghetünk az egész szédült, dilettáns, és pofátlanul gazdagodó hatalmi klikk, és csatlósaik idétlenségein. Most még tudunk röhögni rajta, milyen világban élünk. Weimarban is sokan röhögtek, a publikum dőlt a kacagástól ha a nácikról volt szó, még 1932 telén is.

Minap, színházban járván, a weimari köztársaság jutott eszembe.   

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr567238041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása