Sör

Címkék: sör

2012.09.13. 15:29

 

Szeptember 14-16 között a budapesti belvárosban kézműves sörfőzdék fesztiváljára kerül sor. A kézműves elsődlegesen azt jelenti, hogy nem nagyüzemi termelésről van szó, nem nagy sörgyárak hanem kis sörfőzdék kínálják termékeiket.

Gyakorlatilag minden kultúrának megvan a saját tudatmódosító szere, ami hozzásegít a létfenntartás monotóniájából való kiszakadáshoz, és kiegészíti a társasági életet, a szórakozást. Európában ez hagyományosan az alkohol, de egyre nagyobb szerephez jutnak a kannabisz-származékok is, melyek napjainkra a kultúra részévé váltak. A különböző alkoholtartalmú italok, így a sör is, több ezer éves múltra tekinthetnek vissza. Mivel nem közösségi társadalomban élünk (a közösségi társadalomban az ember a közösség részeként tudja magát kiteljesíteni, a közösség tagjai egyenrangúként vesznek részt a közösség ügyeinek intézésében, és a tulajdon is közös), az egyén sokkal kiszolgáltatottabb, sérülékenyebb, ebből fakadóan kevésbé tudja kontrollálni a tudatot befolyásoló szerek, így az alkohol fogyasztását. Rengeteg a függő ember, aki rászokik valamire (szesz vagy drog, szerencsejáték vagy tv, végtelen a skála), vagyis már az adott „szer” diktál neki. Az alkoholos italok közül a sör a legalacsonyabb alkoholtartalmú ital, ezért ez a legszelídebb, a sörfogyasztás esetében van legkisebb esély az alkoholizmusba való belecsúszásra. Persze ez is addiktív, rászokásra hajlamosító, de ez egy lassú folyamat. Szelídsége miatt a sör a leginkább alkalmas az agy ellazítására. Filmek visszatérő jelenete, hogy a szereplő egy nehéz nap után valami tömény italt tölt magának lazításhoz. Szerintem ez hamis kép, a magas alkoholtartalmú italok nem nyugtatják meg az idegrendszert, sőt pont ellenkezőleg. A kívánt lazító hatást sokkal inkább várhatjuk egy pohár finom sörtől. Sörtől is be lehet ugyan rúgni rendesen, de a sör még nagy mennyiségben sem fejt ki olyan romboló hatást, mint a tömények.

Most már bevallom: szeretem a sört. Sok jó sör van a világon, érdemes őket megkóstolni. Az én toplistámon a csehországi sörök vannak az élen, majd szorosan a nyomukban a bajor készítmények –külön kiemelendők a bajor kolostori sörök. A belgiumi söröket azért nem illesztem a rangsorba, mert az egy önálló univerzum. A közép-európai régió a sör igazi hazája, ezen az éghajlaton nagyon sok jó sört főznek. Megemlítendő Ausztria, a cseh sör kistestvérének tekinthető szlovák söripar, Lengyelország, Dánia, a Baltikum. Ezen kívül minden országban van egy-két jó sör, például Horvátországban a Karlovacko. Magyarországon a nagy sörfőzdék termékei közül jó sörnek a Dreher tekinthető, meg a soproni 1895.

És a kis sörfőzdék számtalan különlegessége, melyeket lesz alkalom hétvégén megkóstolni -21 sörfőzde száznál is több söre lesz jelen. Azt még meg kell említeni, hogy sajnos nem olcsó a sör. A Főzdefeszten 4-500 forintnál kezdődik egy korsó sör, ami felkúszhat 7-800-ra is. Ez a magyar bérszínvonal mellett nagyon drága. De aki tud az szánjon rá pénzt, érdemes pohár söröket iszogatni, akkor ugyanannyi pénzből több féle sört is van lehetőség megkóstolni.

Szóval sörözésre föl!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr134775144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása