Európa

2012.10.14. 13:21

Európának vége van

Itt, Európában egy süllyedő hajón élünk, pedig nem is túl régen még Európa volt a szabadság és gazdagság szinonimája.

A földrész felemelkedése párhuzamosan zajlott a kapitalizmus kiteljesedésével és világrendszerré válásával, a kapitalizmus totálissá és globálissá válásával. A kapitalizmus felszámolta a korábbi árutermelési rendszereket, és Európa –a rendszer kialakulásának színtere- a világ irányítójává vált. Ezt a felemelkedést háborúk, gyarmatosítás, kontinensnyi területek lakosságának kiirtása, mély nyomorba taszítása kísérte. Eközben a gazdasági, társadalmi, technikai változások –és természetesen a munkásosztály harcai- hatására kialakult egyfajta jólét. A 20. századi két világháború romjai különleges beruházási lehetőségek voltak a tőke számára, és olyan szintű fellendülés köszöntött be, hogy megszületett a „jóléti állam” és annak mítosza. Az 1960-70-es években a többségnek volt munkája vagy nyugdíja, és a pénz elég volt a megélhetésre. Ez az, aminek vége van.

A kialakuló kapitalista világrendszerben Európa elveszítette korábbi vezető szerepét, és az éleződő világgazdasági verseny  az európai tőkés csoportokat egyre szorosabb összefogásra kényszeríti: létrejön az Európai Unió. Az Unió és a közös pénz jövője bizonytalan, az egész vállalkozás nem más, mint ugrás a sötétbe, egy tőkés csoport kísérlete arra, hogy sikeresebben vegyen részt a világméretű gazdasági harcban. Az összefogás önmagában nem tűnik elégnek a versenypozíciók javításához, így nagyobb profitot már csak egy helyről remélhetnek: a munkaerő intenzívebb kizsákmányolásából. Az új évezredben Európa urainak jelszava: le kell bontani a jóléti államot! Ezt csinálja minden kormány, lehet az konzervatív vagy szociáldemokrata, zöld vagy liberális, vagy éppen fasiszta. Orbán ezt így fogalmazta meg minap: „Az Európában megszokott jóléti államnak már nincs jövője, munkaalapú berendezkedésre kell váltani.” (Rímbe szedve: Jólét helyett munka/Ez az új Európa!)

Vagyis ha tudsz dolgozni és éppen szükség van a munkádra, akkor nem fogsz éhen dögleni, de egyébként igen.

Európát általános hanyatlás, romló életkörülmények, romló életszínvonal jellemzi, ez az általános európai trend. Itt tartunk, és a jelenlegi folyamatokból kirajzolódó kép alapján búcsút inthetünk a korábban sem létező, de szépnek tűnő, jólétben dúskáló kontinens látványának.       

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr524847730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása