Szolidaritás Éjszakája

2013.01.15. 08:04

A Szolidaritás Éjszakája egy pislákoló reménysugár a kapitalizmus embertelen sötétjében. Nem változtatja meg a kilátástalan szegénységben, mély nyomorban élő tömegek életét, de kifejezi azt, hogy sokan vannak, akik nem a szegényeket hibáztatják a szegénységért, akik nem gondolják hogy mindenki annyit ér, amennyi pénze van.

Ahogy a szlogen mondja: „Miénk itt az utca, miénk itt a tér,

                                              Minden egyes ember ugyanannyit ér!”

Ahogy terjed a nyomor, úgy erősödik a társadalmi szolidaritás. Kis csoportok szerveződnek –talán- országszerte, akik a szegénység, vagy egyenesen az éhezés enyhítésére törekszenek. Budapesten hetente osztanak ételt a nyolcadik kerületi autonóm klub, a KlubBéla köréhez tartozók, de nem ők az egyetlenek, megemlíthetjük például a Food not Bombs! -Bombák helyett ennivalót!- aktivistáit is.

Évek óta sor kerül a szolidaritás éjszakája elnevezésű rendezvényre, amikor egy-egy éjszakára kiköltöznek az utcára a legelesettebbeket támogatók. (2013-ban január 19-én lesz az akció, a Blaha Lujza téren.) Szimbolikus akció ez, de pontosan az a célja, hogy megmutassa mindenki számára: nem a pénz a legfontosabb értékmérő!

A mai világban a tulajdon az alapvető érték, az hogy kinek mije van, és a csereérték határoz meg mindent, még az emberi életet is. Ez a rendszer legfontosabb törvénye. A szolidaritás pedig az az érzés –olyan érzés, ami cselekvéssé válik-, ami tagadja ezt a törvényt. Ha emberként tekintünk önmagunkra, akkor nem fogadhatjuk el, hogy bankszámlánk nagysága alapján ítéljük meg egymást. Az állami propaganda hosszú évek óta uszít a szegények ellen, hovatovább a szegénységet bűnnek tekintik, de legalábbis szégyennek. Pedig ez nem a mi szégyenünk, hanem a rendszeré. Ebben a világban, ahol ezrek halnak éhen naponta –vagy ebben az országban, ahol százezrek nem jutnak teljes értékű táplálékhoz- annak van szégyellnivalója, aki azt sem tudja, mire költse a pénzét, mert olyan sok van neki.

Előbb-utóbb meg fog változni ez a helyzet, mert a nyomor csak terjed, és be fog telni a pohár.

Egyelőre néhány száz ember úgy fejezi ki elégedetlenségét, hogy szembemegy az uralkodó ideológiával, és aktívan képviseli a társadalmi szolidaritást. Ezt Ti is mindnyájan megtehetitek. Itt és most.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr825019163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása