Náci bál Bécsben

2013.02.04. 09:00

A hajdani császárvárosban, ahova a császárság bukása, 1918 óta csak az a Habsburg teheti be a lábát, aki lemond bármiféle trónigényéről, nagy hagyománya van az újévi báloknak. Az utóbbi évtizedekben hasonló hagyománnyá lett a bálok megzavarása. A ’80-as-’90-es években a puccos, rongyrázós Operabál elleni zajos tüntetések fejezték ki a felső tízezer elleni osztálydühöt. Az utóbbi években a belvárosi Hofburgban tart rendszeresen bált a fasiszta diákszövetség, a Burschenschaft, vagy rövidítve a burschik. A nagynémet nacionalista diákszövetségek a 19. század első harmadában jöttek létre, és bár a Napóleon, tehát a franciák elleni függetlenségi mozgalom volt a kiindulópont, képviseltek valamit a nacionalizmus eredeti forradalmi, baloldali ethoszából. A német császárság megszületésével a diákszövetség egyre inkább konzervatívvá vált, az eredeti mozgalomból nem sok minden maradt, például a hagyományos, kerek sapka, amit a mai bálozók is büszkén viselnek – amíg egy tüntető le nem veri a fejükről, mint az időnként megtörténik. A diákszövetség a nagynémet nacionalizmushoz is hű maradt, de ennek ma már nagyon más a tartalma, mint kétszáz éve. Különösen mivel a burschikat erős, bár többnyire titkolt náci szimpátia jellemzi. Az osztrák szekció különösen penetráns, őket még nem egy németországi csoport is túl radikálisnak –vagyis nácinak- tartja. A legutóbbi időkig élő hagyomány volt a szövetségben, hogy a tagjelölteknek párbajozniuk kell: kardpárbajban a cél sebet ejteni a másik arcán. A büszke tagok aztán kitüntetésként viselték a sebhelyet az arcukon. A szövetség Ausztriában a szélsőjobboldali FPÖ egyik bázisa. Az FPÖ magyar szinten valószínűleg nem számítana szélsőségesnek, de hát itt más az ingerküszöb. Mindenesetre az FPÖ például hivatalosan nem barátkozik a Jobbikkal, az Ausztriában vállalhatatlan lenne, de FPÖ-rendezvények idején gyakran parkolnak nagy-magyarországos matricával ékesített magyar rendszámú autók a környéken.

Báli szezonban tehát a fasiszta elit a kastélyban táncol, az utcákon pedig visszhangzik a Nazis Raus! Az egész felhajtást megunva, 2012-ben a kormányzat úgy döntött, nem lesz több burschi-bál a Hofburgban. Ezt azonban ők sem gondolták komolyan. 2013-ra a szélsőjobboldali társaság egyszerűen új néven –Akademikerball- hirdette meg a mulatságot, amit simán engedélyeztek nekik. Sőt, a szokásosnál is erősebb rendőri biztosítást kaptak. Mivel 2012-ben a tüntetők több csoport burschit is megpofoztak, ezért 2013 február 1-én a rendőrség kordonokkal lezárta a fél belvárost, és hiába vett részt négy-ötezer ember a bál elleni tüntetéseken, nem sikerült megakadályozni a bálozókat a Hofburgba való megérkezésben. Kisebb zavar azért keletkezett pár helyen. Néhány helyen a tüntetők blokád alá vették a lezárt területre vezető utcát. Volt hogy két ember kezdett el kiabálni feléjük, és egy tízfős szmokingos társaság futólépésben keresett menedéket a kordonnál ácsorgó rendőröknél.

Lezajlott a bál, biztos jól szórakoztak, bár nyilván bennük volt az érzés, hogy egész úton odafelé azt kellett figyelniük, mikor futnak össze dühös tüntetőkkel. Az talán mégis elgondolkodtat sok embert, hogy megéri-e pár száz nem teljesen szalonképes figura szórakozását több ezer rendőrrel, a fél belvárost lezárva biztosítani.

Fasisztáknak semmi keresnivalójuk a belvárosban. Sem a külvárosban. Sem sehol.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr95061734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása