A nácik becsülete

2013.02.18. 22:03

A magyarországi neonácik néhány éve visszatérően szerveznek február elején nyilvános rendezvényeket, ahol az 1945 február 11-én a budai várból kitörést megkísérlő hitlerista (magyar és német) katonákra emlékeznek.

A katonai akciónak nem volt különösebb értelme, a kitörés elrendelése azonos volt az öngyilkosságra való felszólítással. Sok ezren haltak meg, alig néhány százan jutottak át élve a szovjet ostromgyűrűn. A nácik szerint ez hősies vállalkozás volt. Ilyenek az ő hőseik: agyatlan gyilkológépek, akik engedelmeskednek minden értelmetlen parancsnak.

Alulról nézve világosan látszik, hogy egy háborúban nincs jó oldal. A kizsákmányolók fegyvert adnak a prolik kezébe, hogy azzal gyilkolják egymást. Az igazi hősök nem azok akik engedelmeskednek, hanem akik megtagadják a parancsot. A dezertőrök a hősök, és azok, akik fegyverüket saját parancsnokaik ellen fordítják. Régi háborús bölcsesség: az igazi ellenség a hátunk mögött van.

Különösen visszataszító a nácik hőskultusza. Az általuk dicsőített katonák főleg a fegyvertelen, civil lakosság ellen hősködtek, a lakosság terrorizálásában, gyermekek, idősek lemészárlásában jeleskedtek. A fasizmusra nyitott emberek egyik jellemző tulajdonsága, hogy hajlamosak a történelem „átértékelésére”, a náci bűncselekmények relativizálására. Ennek megfelelően a jelenlegi náci propagandában (kurucinfó és társai) kiemelt jelentőségű a történelemhamisítás. A legaljasabb gyilkosságok vagy meg sem történtek szerintük, vagy pedig indokolhatóak voltak. Persze az elvakult rasszisták számára a számukra ellenséges „fajhoz” tartozók legyilkolása is elfogadható.

Ilyen elborult elméjű neonácik gyülekeztek február 9-én Budapesten, hogy tömeggyilkos elődeikre emlékezzenek. Szó sincs arról, hogy csökkenne a fasiszták száma –sőt, egyre nő-, de az tény, hogy a nyíltan náci rendezvényeken egyre kevesebben vannak. Pár száz fasiszta összejövetele önmagában nem különösebben érdekes, az viszont nem túl biztató, hogy 2013-ban mindössze néhány tucat ember tarja fontosnak, hogy szemtől szembe a nácik arcába üvöltse: fasiszták takarodjatok! Pedig ha nem akarjuk, hogy megismétlődjenek a hetven évvel ezelőtti szörnyűségek, akkor nincs más választás: cselekedni kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr695087870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása