"Alkotmány"-módosítás

2013.03.12. 14:43

Az orbáni fél-diktatúra egyre kiteljesedettebbé válik: néhány új törvényük ellentétes volt az –egyébként általuk írt és elfogadott- alaptörvénnyel, hát nosza, átírták az alkotmányt.

Az egyes friss módosítások külön-külön is felháborítóak. Belevették az alkotmányba, hogy a felsőoktatásban tanulóknak diplomaszerzés után bizonyos ideig Magyarországon kell dolgozniuk. Esetleg nem találnak munkát? Az már az ő bajuk. A család tényállása ezek után kizárólag férfi-nő-hivatalos esküvő hármasával valósul meg. A hajléktalanság hatóságilag újból üldözhető. A véleménynyilvánítás szabadsága erőteljesen korlátozható: nem írhatod le többé szabadon ha esetleg rosszakat gondolsz valamelyik közszereplőről.

Ezek ostoba, kellemetlenkedő, kártékony intézkedések. De az új alkotmánymódosítás ennél többet jelent. Bebizonyította, hogy a kormány és annak vezetője fölött nincs semmiféle kontroll. Orbán és csatlósai jelentik a legfőbb hatalmat, és semmilyen intézmény sem korlátozza őket. Se bíróság, se alkotmánybíróság, se sajtó, se parlament, se köztársasági elnök. Fél-diktatúra: megvannak ugyan a demokrácia intézményei, de nincs különösebb hatalmuk a végrehajtó hatalom fölött. És a rendszer mozgásban van, a fél-diktatúra a kiteljesedésre törekszik.

Mi ennek az egész folyamatnak a lényege? Miért épül a szemünk láttára a 21. századi Magyarország első diktatórikus rendszere?

A magyarázat egyik fele nyilvánvaló: Orbán és bandája megrészegültek a hatalomtól, megszédültek a hatalom által elérhető anyagi gazdagodás ígéretétől. Ez elég világos. Hatalommániás, törtető, pénzéhes felfuvalkodott kis senkik.

De ez önmagában nem elég magyarázat. Racionális, gazdasági alapokon nyugvó rendszerben, kapitalizmusban élünk. A szubjektív tényező –bár szükséges, de- másodlagos. A rendszert a profit megszerzésére irányuló törekvés működteti, ez a tőke alapvető, megváltoztathatatlan, hogynemondjam „gránitbavésett” alaptörvénye. Ezen semmilyen politikai erő sem tud változtatni. (Ezért illúzió az emberarcú kapitalizmus létrehozása.)

A profit egyedül az emberi munka kizsákmányolásával teremthető elő, a fokozódó profithajsza a kizsákmányolás fokozását jelenti. A kizsákmányolást pedig a központi hatalom biztosítja. (Ezért alakult ki hajdanán az állam, és ezért működik ma is.)

A diktatúra kiépítésének alapvető célja a fokozódó kizsákmányolást biztosító hatalom megerősítése. Ez az orbáni politika lényege.  

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr695131075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása